Juleaktig sang

Årets korteste dag

22. desember har vært en dramatisk dag opp gjennom historien. 22. desember 69 ble Vespasian keiser av Romerriket, og ble dermed den 4de romerske keiseren som regjerte i løpet av dette året. Vespasian er kjent for flere ting, men kanskje mest for beleiringen av Jerusalem, som førte til at Titus (sønn av Vespasian og senere keiser) ødela Jerusalem i år 70.

Ett av verdens kraftigste og mest ødeleggende jordskjelv skal ha funnet sted i Persia (Damghan). I dette jordskjelvet skal mer enn 200.000 mennesker ha mistet livet.

Skjebnesymfonien av Beethoven hadde sin premiere på denne dagen i 1808 i Wien, med komponisten selv på dirigentpodiet.

Listen over dramatiske hendelser på den 22. desember er lang. For lang til å gjengi mer en et ørlite utvalg her på julebloggen.

Dagens juleaktige sang har også sin opprinnelse i relasjon til dramatiske hendelser. Riktignok ikke på den 22. desember. Dagens juleaktige sang ble skrevet i 1962 av Noël Regeny (tekst) og Golria Shayne (melodi). Sangen ble skrevet i oktober, som en bønn om fred under Cubakrisen. Sangen er spilt inn av utallige artister. Her kommer den i en versjon av det psykedelsike/symfoniske korrockbandet The Polyphonic Spree fra Dallas, som på sitt album Holidaydream: Sounds of the Holidays, fra 2012, har en litt alternativ versjon av denne juleaktige sangen, med en flott animert video (for alle oss som liker både korte og lange animasjonsfilmer).