Bakverk til jul,  Juleaktig sang

Fandens fødselsdag

I 1656 ble det bestemt at renter og avdrag på lån i dobbeltmonarkiet Danmark-Norge, skulle betales 11. juni og 11. desember. På folkemunne fikk disse datoene betegnelsen Fandens fødselsdag (først i Danmark). Her til lands er kanskje den 11. juni best kjent. Ikke minst takket være Ludvig Holbergs klassiske kommedie Den ellefte Junii, som hadde premiere nettopp 11. juni 1724, og gikk sin seieresgang på Den Danske Skueplads (Teateret i Grønnegade i København, som visstnok var den første dansktalende scenen. Teaterets levetid ble i stor grad begrenset til kommediedelen av Holbergs poetiske raptus, som var i perioden 1722-1727).

Det kongelige bibliotek i København har velsignet oss med et rikt arkiv for dansk litteratur. Her finner vi blant annet en digitalisert utgave av Holbergs værker i 12 bind, som ble utgitt av den danske litteraturforskersuperstjernen F.J. Billeskov Jansen for 50 år siden. Her finner du også faksimileutgave av originalteksten.

På en slik dag er valget av bakverk innlysende. Det må bli specier! I følge våre gode hjelpere hos Tara finner vi dristige oppskriftsvarianter av denne kaken og også litt kakehistorikk: I Danmark kalles disse småkakene for specier, antakeligvis oppkalt etter mynten specierigsdaler som var omtrent på samme størrelse. 

Jeg velger imidlertid å forholde meg til en mer tradisjonell utgave av dette bakverket, slik vi finner den hos bloggerkollega Anne-Kathrine, som står bak mat- og livstilsbloggen Maden i mit liv. Her blir speciene omtalt som nemme og lækre småkager.

Dagens juleaktige sang, kan kanskje oppleves som upassende av opptil flere, men en slik dag fortjener en slik sang.