Juleaktig sang

Folket har talt: Dette er ikke en av de 30 mest populære julesangene

Selv om magasinet KK (Kvinner og Klær, ikke Klassekampen, for de som skulle lure, dette er tross alt en juleblogg og i Klassekampen er de ikke så glade i vestlige juletradsjoner og vestlig julefeiring), ikke har med dagens juleaktige sang blant sin utgave av folkets kåring av de 30 beste julesangene. Nå skal det legges til at KKs kvalitetsdefinisjon på hva som er best og ikke best utelukkende bygger på kvantitative forhold, altså hvilke sanger som er mest spilt de siste årene. Den sangen som er mest spilt blir da per definisjon den beste.

Bloggerkollega Peter Kihlman, som har bloggen Pappahjerte – en pappablogg for tøffe menn med myke hjerter på blogg.no (noen lesere vil huske at JuleAlf julebloggen ble kastet ut av blogg.no rett før påske. Tydeligvis har Peter Kihlman gjort noe riktig og julebloggeren noe feil. Kanskje er det fordi JuleAlf er en myk mann som lager harde hjerter [pepperkakehjerter], og derfor ikke hører hjemme i bloggerstallen til blogg.no), sier blant annet om denne juleaktige sangen at den får tærne hans til å krølle seg i frustrasjon over altfor mye smør på flesk på bacon, men som en tøff mann med et mykt hjerte, innrømmer han at dette er både den verste og den beste julesangen han vet.

At julebloggeren på selveste julaften velger en juleaktig sang som ikke er en av de 30 mest populære, kommer kanskje som en overraskelse på flere, med tanke på de øvrige juleaktige sanger som har vært publisert her på bloggen gjennom desember 2019. Selv om sangen ikke får en plass på topp 30-listen til KK, er den oversatt til flere språk enn det er selvstendige nasjoner her i verden. Sangen er innspilt et utall ganger, jeg finner det derfor mest naturlig å publiserse flere versjoner slik at julebloggleserne kan velge om de vil ha en versjon som viser at det kan komme noe godt ut av skam, eller en versjon som passer for de som er gladest i en tradisjonell skandinavisk jul, eller en versjon for de som liker anglo-amerikansk påvirkning, eller en alternativ versjon fremført av en artist med metodistisk bakgrunn. God jul!