Bakverk til jul

Førjulsskam og skambaking

Når jeg spør det store internettet: Hva er skam, er de tre første treffene fra Store norske leksikon (SNL), forskning.no og Tara.no.

Hos SNL står det: Skam er en sterkt ubehagelig følelse av å ha vist en nedverdigende side av seg selv, og dermed avslørt seg selv som et mislykket, udugelig eller umoralsk individ. (https://snl.no/skam)

Forskning.no forteller oss blant annet at: Man føler seg liten, dum, mislykket eller verdiløs og får et sterkt behov for å skjule seg. (https://forskning.no/forskeren-forteller-psykologi/forskeren-forteller-hva-er-egentlig-skamfolelse/377474)

Og hos Tara.no kan vi lese at: Det hele koker ned til flokkdyrets angst for å bli utstøtt. (https://tara.no/helse/selvutvikling/hva-er-skam)

Slik kan det også være med julebloggere. Også vi kan kjenne på julebloggskam av flere ulike grunner, men kanskje den verste formen for julebloggskam er kanskje julebakstskammen.

Undertegnede fikk kjenne på julebakstskammen i går, 2. desember 2019, da jeg i forbindelse med Heimquizen på Hamar strøk på blindtest av kakesmuler. Etter å ha bakt 24 bakverk til jul i et decennium, klarte jeg ikke å gjenkjenne sandkakesmuler, berlinerkranssmuler og krumkakesmuler, og dermed falt julebakstimaget i grus. Bruker jeg for dårlige råvarer i egen bakst? Bruker jeg for dårlige oppskrifter? Klarer jeg ikke å følge oppskriftene? Smaker jeg ikke nok på egen bakst? Er smakssansen underutviklet? Er julebaksthukommelsen svekket med årene? Eller (det verste av alt) tror folk at jeg ikke baker 24 bakverk til jul, men bare resirkulerer gamle bilder og hashtags? Spørsmålene som passerte i revy foran øynene mine i en nær søvnløs natt, var mange.

Da er det godt at vi har publikasjoner som Tara, som lærer oss at skammen også kan være en venn.

Så når jeg i dag, full av skam, har bakt mine berlinerkranser (altså skambaking), er det forsøk på å trekke seg tilbake for å begrense skadene av gårsdagens avkledning. Gjennom å publisere bakebilder på Instragram og Facebook, samt blogge om både skam og baking, vil jeg kanskje ikke lenger dingle nederst i julebakst- og julebloggerhierarkiet. Kanskje jeg får både 21, 22 og 23 likes, og kanskje både 21, 22 og 23 personer leser blogginnlegget mitt? Da føler jeg meg i alle fall ikke utstøtt. Takk Tara!