Bakverk til jul

Han baker seint, han baker tidleg

I dag har jeg bakt sent, i går bakte jeg tidlig. I dag blogger jeg sent om bakingen, i går blogget jeg sent om bakingen. Hvorfor jeg blogger sent om baking selv om jeg baker tidlig, ble utførlig forklart i gårsdagens julebakstblogginnlegg, og skal ikke ytterligere utdypes her.

Det vi heller ikke skal gå nærmere inn på, er hvorvidt bloggeren er inspirert av Vamp når han baker både sent og tidlig. Vamp er tross alt en visegruppe fra Haugesund. Andre tror kanskje bloggeren er inspirert av deLillos. Nå skal det sies at Vamp ga ut låten Månemannen på albumet Månemannen fra 2002, og deLillos ga ut låten Månemann på albumet Sent og tidlig fra 1995. Tilfeldig? Neppe! (Subisidiært: Tilfeldig? Langt i fra! Men det blir for konspirasjonsteoriaktig). Begge disse låtene og begge disse albumene har lite med julebakst, så at en julebaker skal finne julebakeinspirasjon herfra, er lite trolig.

Dagens bakverk er altså avletter, eller jønnbrød, eller tynnbakels. Nærmere informasjons om denne typen jernstekte kake kan vi finne på lokalhistoriewiki. Jeg har tidligere på bloggen redegjort for ulike julbakstkakekategorier, som kaker stekt i jern, kaker stekt i ovn og kaker kokt i smult, og skal ikke gjenta dette. Men trofast lesere erindrer kanskje at kaker stekt i jern, er de eldste kaketypene. Selve navnet avletter (avletto), har samme opprinnelse som det kirkelige ordet oblat, jfr lokalhistoriewiki.