Bakverk til jul

Ingenting sier: «Høytid», som dette pepperkakebyggverket

Juletradisjoner er en fin ting, men alle tradisjoner har en opprinnelse. Det som er fint i våre dager, og den tiden vi lever i, er at vi har svært god tilgang på informasjon, slik at det er enkelt å finne opplysninger om viktige ting som for eksempel tilblivelsen av ymse tradisjoner. 

Den informasjonen som er lettest tilgjengelig finner vi mellom (og innimellom) fjernsynsprogrammer, før kinofilmer, på internett (og da spesielt på sosiale medier) og som egne små bilag til morgenavisen. Gjennom denne informasjonen lærer vi de siste to-tre månedene før jul mye om tradisjoner: 

  • Coca Colas julekampanjer har bidratt sterkt til å forme den vestlige verdens syn på Julenissen, både rent visuelt, men også i overført betydning. Mer om dette kan du lese hos denne sikre kilden (Coca Cola Company). Husk at Coca Cola er den originale julebrusen (samme kilde som i linken over) og Coca Colas kobling mellom jul og brus har generert mange andre julebrusprodukter opp gjennom årene, som denne:

    Coca-Cola is launching a festive new flavour that sounds like Christmas in a bottle.

  • Bloggerkollega Komikerfrue, får oppfylt sitt store juleønske i år. Hun sier sågar i sitt blogginnlegg fra lillejulaften i år, der vi kan følge hennes bevegelser minutt for minutt, at hun får oppleve den mest ultimate av alle juletradisjoner, nemlig et JULEMIRAKEL. Hun skal på pilegrimsreise til Disney World.
  • Og hva hadde julen vært uten Disney? Noen husker kanskje remaken av den legendariske romantiske komedien Shop Around the Corner (opprinnelig fra 1940, og basert på det ungarske teaterstykket Parfumerie [Illatszertár] av Miklós László fra 1937) fra 1998, hvor filmen er blitt en juleromcom (premiere 18. desember) i nettdatingens barndom, med tittelen: You’ve Got Mail. I denne juleromcomen er det en scene der Tom Hanks gjør rede for hvorfor filmen Gudfaren har svaret på alle ting. Jeg tillater meg å være uenig i dette. I følge informasjonsmengden som har møtt meg de siste ukene, er det Disney som har svaret på alle ting, ikke minst hva slags tradisjonelt pepperkakebyggverk man skal lage til jul i år.

Disney Family kan nemlig fastslå at: Nothing Says the Holidays Like a Millennium Falcon Gingerbread Starship!

For deg som har klart å scrolle deg helt ned hit, har jeg to PS.

  1. PS: Hvis du skal se JULEFILMEN, se gjerne Frank Capras fantastiske film It’s a Wonderful Life fra 1946 (for øvrig med James Stewart i den mannlige hovedrollen. Han spilte også i Shop Around the Corner).
  2. PPS: Hvis du skal se ROMCOMen, se gjerne alle romaniske filmkomediers mor: Frank Capras It Happened One Night fra 1934. Den eneste komedien  som noensinne har vunnet alle de fem store Oscar-kategoriene (beste film, beste regi, beste mannlige skuespiller, beste kvinnelige skuespiller og beste manus). Det er bare to andre filmer som har vunnet de fem store Oscar-kategoriene, det er Gjøkeredet og Nattsvermeren.
  3. PPPS: Hvis noen lurer på om skuespiller Claudette Colbert fra It Happened One Night, er i slekt med den Grammy-vinnende talk-show-verten Stephen Colbert (som for øvrig bidro i dagens juleaktige sang her på bloggen 21. desember), så er svaret på det at slektskapet her er vel omtrent like tett som mellom agentene Johnson og Johnson i julefilmen Die Hard.