Juleaktig sang

Proteinrik jul

De som leste mitt blogginnlegg om flodhester i går, og kanskje til og med fant linken til bloggerkollega doktor Pers blogginnlegg på TV2 (fra noen år tilbake), leste kanskje også at når det gjelder flodhesters (til tider) fleksetarianske kosthold, er det viktig at det de spiser har et riktig forhold mellom stivelse og proteiner av hensyn til deres fysiologi.

De som leste mitt andre blogginnlegg i går, om skam generelt og julebakstskam spesielt, tenker kanskje også på at i våre dager forekommer også andre former for skam, slik som visse typer proteinskam og visse typer fettskam. Slik skam er utelukkende knyttet til animalske produkter. Men, som noen kommenterte på innlegget mitt i går: DET ER NOK SKAM NÅ! Også vi mennesker trenger et balansert kosthold, hvilket innebærer:

  • Væskeinntaket bør være 30 ml pr kilo kroppsvekt per døgn.
  • Energi fås fra fett, proteiner og karbohydrater i maten.
  • Du bør spise 70 gram proteiner hver dag, dette tilsvarer omtrent 15 prosent av energien.
  • 30 prosent av energien bør dekkes ved inntak av fett. Du bør velge like deler mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett.
  • 55 prosent av energien bør komme fra karbohydrater.

Dette er viktig å huske på i denne førjulstiden, og jeg kommer nærmere inn på deler av denne problematikken her på bloggen senere i dag. Men enn så lenge: Ha en proteinrik førjulstid.