Kjære JuleAlf

Smalltalk i juleselskapet

Føler du deg heller ikke så komfortabel når du skal i de tradisjonelle familiejuleselskapene i løpet av romjulen? Hva skal jeg snakke med tante Eva Berit, gammelonkel Kjell Per, oldefar Arne Odd, tremenning Tor Frode, eller kusine Ågot om?

Da er det godt å ha en juleblogg som kan hjelpe meg med svaret!

Utholdende juleblogglesere husker kanskje julebordblogginnlegget fra 6. desember, der blant annet et juledebattinnlegg om småprathelvetet fra Verdidebatt 4. desember 2019, ble referert til. 

Her finner du noen forslag til julesmalltalktemaer som kan glede fjerne slektninger under juleselskap i romjulen:

 1. Snakk med gamle tanter om julebakst. Særlig hvis du er ung mann, er det svært lett å sjarmere med fortellinger om hvor mange ulike slag du har klart å bake av én mørdeig, Selv om det bare er ett eller to.
 2. Forklar kusine Bente hvorfor du ikke har bakt krumkaker (har byttet til meg), kransekake (har byttet til meg), sirupstynnkake (er for vanskelig å bake for meg – har kjøpt av snille mennesker som greier å bake slike c-momentkaker), kneppkaker (var ikke i «Tante Pose»-humør i år), bordstabelbakkels (tidsklemmen tillot ikke for mange av slike tidkrevende bakverk), pjalt og lefse (takken takket for seg i forbindelse med skilsmissen for 10 år siden, og jeg har fortsatt til gode å ta til takke med ny takke), når du likevel baker 24 bakverk til jul.
 3. Hvis Tor Frode ikke vil snakke om hvem som spiser all julebaksten du har julebakt, kan du skryte av at du har publisert Spinal Tap juleaktig sang på bloggen, selv om den er blasfemisk, og håpe at Tor Frode sier «Rock on!» eller noe slikt.
 4. Hva skjedde med adventslyset som var med i juleblogginnlegg opptil flere dager på rad? Med et visst håp om at ingen fra brannvesenet følger med på julebloggen, kan jeg avsløre at adventslyset brant ned til julaften allerede onsdag 18. desember, da en trøtt juleblogger sovnet på sofaen etter et julebakekritisk døgn med flyforsinkelser og fylkesmesterskap i adventsventing.
 5. Noen mener at den viktigste bestanddelen i julebaksten er muskatnøtt (bare hør på John Legend sin juleaktige sang fra 2008, som for øvrig ikke kvalifiserte blant årets 24 juleaktige sanger på bloggen), men hornsalt er kongen over alle julebaksthevemidler, spør du meg.
 6. Hvorfor får man ikke kjøpt luciadrakt i herrestørrelse XL, er selvfølgelig et viktig og naturlig tema å ta opp i slektsjuleselskapeligheter.
 7. Og selvfølgelig er også kortreiste selvlagde julepresanger i et bærekraftperspektiv, et riktig og viktig juleselskapstema.
 8. Slekten vil nok også være spesielt opptatt av å få oppdateringer på dine studier av juleværsskildringer i juleaktige sanger, med refleksjoner omkring spørsmål som: Hvorfor hetere DumDumBoyssangen «Stjernesludd», når snøen laver og laver ned, igjen og igjen (refrenget synges altså mer enn én gang)?
 9. Niese Thea, som elsker Star Wars, synes sikkert også det var et rørende øyeblikk da wookien Chewbacca endelig fikk sin tapperhetsmedalje mot slutten av episode 9: Star Wars – The Rise of Skywalker, 42 år etter at Luke Skywalker og Han Solo fikk sine tapperhetsmedaljer mot slutten av episode 4: Star Wars – A New Hope (her fikk du altså svaret på «What do you get a wookie for Christmas, when he already owns a comb»), samt at vi må le av Mark Hamills tweet om at sagaen ender med episode 9, men at rulleteksten fortsetter i all evighet.
 10. Hvorfor dårlig klipping av juleromcoms kan minne om juleverksted.

Noen temaer du med fordel kan unngå:

 1. At desember er «constipation awareness month».
 2. Helge Ingstad.
 3. Grisedokumentaren til Brennpunkt (spesielt under julemiddagen ved spising av juleribbe, kan være akseptabelt samtaletema dersom man spiser pinnekjøtt).
 4. Arv (særlig hvis du snakker med oldefar Arne Odd).
 5. At kongen er sykmeldt.
 6. Tom Hoopers filmatisering av Cats, med mindre man bare snakker om anmeldelsene av filmen.

Lykke til med juleselskapelighetene!