Bakverk til jul

The 2nd day of smultbakst

For trofaste blogglesere, kan det være greit å understreke at det blir ikke 12 days of smultbakst, bare 4. Trofaste blogglesere har kanskje også forstått at det er noen som skal på julebord i kveld. Likevel er ikke julebord en smultbaksthindring.

On the 2nd day of smultbakst, har det blitt kokt fattigmann (i smult selvfølgelig, ikke flott matfett eller andre vegetabilske produkter). Som forskning.no påpeker (og som jeg har latt forskning.no påpeke tidligere, også i fjorårets JulaAlfblogg på blogg.no, som blogg.no har slettet, fordi de ikke liker julebloggere som feirer jul én gang i året):

Fattigmann tilhører smultkategorien, og kaker i smult går trolig tilbake til middelalderen, mener [Henry] Notaker.

I Ganens makt viser han til en historie om en norsk husmannssønn som skrev ned oppskriften til denne kaka på rim i 1833. I ett av versene påpeker mannen ironien i navnet fattigmann på en kake som ikke akkurat var hverdagskost for folk med mer møll enn penger i lomma:

”Satiren møder i overalt;

Endog i Bakkelsnavnet;

Thi det jo var forkeert og galt;

Om Fattigmand fik Gavnet

Udaf de Riges Bakkelse.”