Bakverk til jul,  Kjære JuleAlf

The first day of smultbakst

Den kanskje viktigste bestanddelen i smultbakst, er smult. I årenes løp er det mange som har forlatt det animalske svinefettproduktet smult, og heller erstattet dette med for eksempel Flott matfett eller til og med med kokosfett. Hva bør man da velge til sin smultbakst?

Som jeg har skrevet tidligere i dag, bør man i et balansert kosthold ha inntak av like deler mettet fett, enumettet fett og flerumettet fett.

Ekte smult inneholder (ifølge Nortura) 35 % mettet fett, 12,5 % flerumettet fett og 47,5 % enumettet fett. Flott matfett inneholder (ifølge Mills) 58 % mettet fett, 7 % flerumettet fett og 30 % enumettet fett, mens kokosfett inneholder (ifølge Mills) 95 % mettet fett.

I tillegg er det verdt å merke seg at norsk smult er et kortreist fettprodukt fra norske griser, mens Flott matfett inneholder rapsolje, kokosfett og sheafett. Sheafett kommer fra Afrika og kokosfett kommer fra tropiske strøk. Dette innebærer at både Flott matfett, men i enda større grad kokosfettprodukter som Delfiafett, slett ikke inneholder kortreiste fettprodukter.

Riktignok er det mulig å gjøre smultbaksten mer vegetariansk ved å koke bakverk i vegetabilsk fett, men likevel kommer vi opp i et dilemma: Hva er mest bærekraftig å bruke av kortreist animalsk fett og langreist vegetabilsk fett?

Det er også velkjent at produksjon av animalsk fett skjer gjennom enklere prosesser enn produksjon av vegetabilsk fett.

For egen del er jeg ikke i tvil. Til min smultbakst velger jeg den typen fett som har best balanse mellom mettet fett, flerumettet fett og enumettet fett, samt den typen fett som er kortreist, altså smult.

Første runde med smultbakst var altså i dag. Her er et utvalg av dagens hjortetakk: