Julekalender

Adventsfjernsynskalenderen for den som er noe eldre

Det lages fjernsynsjulekalendere for den som er noe eldre. I 2010 viste NRK-Super denne danske serien fra Danmark, i dubbet versjon.

Da jeg så episode 10, må jeg innrømmet at jeg fikk store forventinger da det ble snakk om gården borte ved Grundtvigs haug. Ja, jeg ble så oppspilt at jeg søkte opp serieomtalen på dansk Wikipedia (https://da.wikipedia.org/wiki/Pagten_(julekalender)).

Advarsel! – Handling, afslutning og/eller plot afsløres i det følgende.

Pagten handler om drengen Malte, som møder nissen Lyda, hvis familie er i fare pga. isheksen Iselin, der vil fryse nisserne, så hun kan få alt magten i den magiske verden. Men der er en ting, som afholder hende fra det. Pagten. Malte og Lyda må igennem tre svære prøver, men da Malte fejler i den anden prøve, er nisserne nødt til at tage Maltes klassekammerat Rune med ind i prøverne. Da han klarer prøven, får de nøglen til den sidste prøve. Malte tager igen med ind i prøven, men da de ikke kan klare den, henter de hjælp ved Viji (endnu en klassekammerat til Malte). Viji ved, hvad de skal, og de finder kortet til Pagten. De finder Pagten, men Iselin får fat i den. Hun prøver på at fryse den ned, men Malte og Lyda får den igen. De får i sidste afsnit Pagten optøet og får udslettet hende, og alt ender lykkeligt…

Afsløringer af handling, afslutning og/eller plot ender her

Skuffende nok finner vi ingenting i denne gripende beskrivelsen av hele fjernsynsadventskalenderen, at den ikke har med noe om de pakten som Grundtvig inngikk med nissene for 200 år siden, og som har gitt tittelen til serien.

Og så viser det seg at dette stort sett er en serie om barn og nisser og magiske greier, og derfor virker det som om den er for barn og ikke for eldre.

Blir julebloggeren underholdt?

Julebloggeren blir litt trøtt. 

Blir julebloggeren sjarmert?

Julebloggeren blir litt trøtt. 

Får julebloggeren lyst på gløgg og kneppkaker?

I grunnen ikke.

Sitter julebloggeren igjen med en følelse av fred på jord?

Det ble i grunnen avslørt at det blir fred på jord over, så ja!

 

I sum gir dette følgende karakter på julebloggerens julestemningsskala:

Du kan se episoden her: https://tv.nrk.no/serie/pakten/sesong/1/episode/10

Bilde fra NRK.no