Juleaktig sang

Juleaktig sang – 1. desember

Det skrives lite i både norske medier og medier i andre vestlige land, om de etniske konfliktene i Etiopia (eksempelvis i Tigray-provinsen, hvor det er erklært unntakstilstand) og de mange brudd på menneskerettigheten befolkningen blir utsatt for. Det få nordmenn også vet er at Etiopia er det nest mest folkerike land på det afrikanske kontinentet (nr 12 i verden), med nesten 115 millioner innbyggere, og hovedstaden i dette landet, Addis Abeba har et innbyggertall som omtrent tilsvarer folketallet i Norge.

Sultkatastrofen i Etiopia, i perioden 1983-1985, fikk betydelig større oppmerksomhet i form av at en ny musikksjanger ble født: Benefiz-song, som noen av våre tyske venner omtaler sjangeren. Den første av en rekke slike, var Do They Know It’s Christmas? skrevet av Midge Ure og Bob Geldof. Vi lar 20-årsjubileumsverjsonen av denne sangen være første sang ut av årets juleaktige sanger.

Sangen har skapt mange kontroverser, og fra flere hold påpekes det at denne sangen er med på å holde liv i mange myter om Afrika: Et av de største problemene Afrika står overfor, er mytene. Stadig vekk reproduseres elendighetsbeskrivelser om at de fleste afrikanere sulter og at kontinentet ikke kan produsere nok mat (For å lese hele innlegget dette sitatet er hentet fra, kan du gå inn her: https://www.dagsavisen.no/debatt/ja-de-vet-at-det-er-jul-1.440679 ).

Hvorfor har så julebloggeren valgt nettopp denne versjonen av Do They Know It’s Christmas som juleaktigsang nr 1 i år? Jo: Dette er det nærmeste man kommer kombinasjonen av Radiohead og glam-rock! (Kanskje også det nærmeste vi kommer at Radiohead spiller juleaktig sang?) Thom Yorke og Jonny Greenwood møter brødrene Hawkins (fra The Darkness) og da er det selvfølgelig no need to be afraid! Her er den, uten visuelle støyelementer: