Juleaktig sang

Julebloggforvirring

Observante lesere av julebloggen ble i går forvirret da gårsdagens juleaktige sang med Barenaked Ladies ble publisert i kategorien bakverk til jul. Det var slett ikke julebloggerens intensjon å forvirre leserne med å tro at det her var snakk om kombinasjonen av Barneaked Ladies og bakverk til jul. Beklager dette! Jeg forstår at dette kan oppleves som overtramp, og at Barenaked bakverk til jul, er noe som burde vært aldersmerket. Dette er nå rettet opp.

Det kan godt hende at dagens juleaktige sang også burde hatt aldersadvarsel og kanskje alle mulige slags andre advarsler. Denne sangen er fra 1989. På gitar hører vi selveste Matt Aitken, på keyboards ingen ringere enn Mike Stock, og hvem produserer? (Du skjønner sikkert hvor dette bærer…. ) Pete Waterman!

Dette kan kanskje virke litt bittersøtt for alle. 1989 var et år med mange viktige hendelser: Spiren til EØS-avtalen ble sådd av presidenten i EF-Kommisjonen, Jacques Delors, Khomeini (som avgår ved døden senere på året) erklærte fatwa mot Salman Rushdie på grunn av Sataniske vers, Exxon Valdez-ulykken, Hillsborough-tragedien der 96 Liverpool-supportere mistet livet, Johannes Paul II på pavebesøk i Norge, massakeren på verdens største torg – Tiananmen Square, Slobodan Milosevic tale på Kosovosletten på 600-årsdagen for det mest kjente slaget mellom serberne og Det osmanske riket, kommunismens fall i Øst Europa begynner i Polen med det første frie valg som resulterer i at kommunistene taper valget, Berlinmuren faller, Ungarn og Tsjekkoslovakia åpner sine grenser, Romanias president Nicolae Ceaușescu styrtes og det blir igjen tillatt å bruke rullebrett i Norge.

Denne juleaktige sangen kom rett etter murens fall, og mens østblokklandene én etter én avskaffet et totalitært kommunistisk styresett, noe som bidra til at langt flere skjønte at i år var det jul, enn det var tidligere år. For å opplyse den nyss demokratiserte befolkningen i totalitære ateistland, ble denne juleaktige sangen laget, slik at de skulle forstå at nå var det snart jul, og ikke minst hva julebudskapet er.

Det skal også legges inn at da (i 1989) var det relativt store utfordringer i Tigray-provinsen på grunn av den Etiopiske borgerkrigen som hadde pågått siden Haile Selassie (Ras Tafari) ble styrtet i 1974, og som varte helt til 1991. Den nye spenningen som har oppstått i Etiopia, og kanskje spesielt i Tigray, ble blogget om på julebloggen 1. desember.