Julekalender

Kan julekrana snart tennes?

I år er det 20 år siden Vazelina Hjulkalender var TV2s storsatsning i førjulstiden. I den forbindelse, er det ifølge Totens Blad 11. oktober 2020, et folkekrav om å få serien tilbake på skjermen. TV2 sier imidlertid at de ikke sitter på rettighetene til serien, og dermed ikke kan sende den på nytt. Rubicon TV, som laget serien i sin tid, sier også at de ikke har rettighetene til serien, mens Vazelina selv, sier at de bare har rettighetene til musikken som er brukt i serien. Dette betyr nok en adventstid uten Vazelina Hjulkalender på TV2s sendeflater.

Vazelina Hjulkalender fikk følgende skussmål fra en annen kant av landet: Egentlig hadde jeg trodd mye bedre om meg selv. Men dessverre, jeg sitter og glor på Vazelina Hjulkalender (Arild Abrahamsen i Stavanger Aftenblad 18. desember 2000). Abrahamsen sier videre om serien at: Et gjennomsnittlig skuespill på en barnehaveavslutning blir et Shakespeare-drama sammenlignet med TV2’s kalorifattige farse. Men vi vil ikke at det skal skje noe når vi koser oss, for det skjer altfor mye i verden, og mesteparten er farlig, sørgelig eller allergifremkallende.

Når julebloggeren likevel har valgt seg ut 1. episode i denne serien som først ut i julebloggens segment: JuleAlf anmelder én episode fra en julekalenderfjernsynsserie hver dag i adventstiden, har folket lagt listen høyt, mens journalisten har lagt listen lavt. Det betyr at sjansen for å erte på seg totninger kan være omtrent like høy som å erte på seg journalister, hvis man gir Vazelina Hjulkalenders 1. episode en midt-på-treet-anmeldelse, men de øvrige anmelderne har i snitt gitt serien terningkast 3,8, så jeg tror jeg skal være på ganske trygg grunn uansett hva jeg lander på.

1. episode av Vazelina Hjulkalender tar for seg viktige temaer som klimautfordringer, at det ikke blir skikkelig jul hvis ikke julenissen kommer seg rundt og får levert alle gavene, og at hvis du tar livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, så tar du lykken i fra ham med det samme. En ganske lovende start på en hjulkalender altså.

Blir julebloggeren underholdt?

  • Selv om julenissen lar seg underholde av musikken og Eldar Vågan blir kalt for same, fordi han får stjerner i øynene når han ser Inga Toppen (sjefen på Blazerfjell hotell), blir ikke julebloggeren helt revet med.

Blir julebloggeren sjarmert?

  • Julebloggeren blir ikke like sjarmert som Eldar Vågan blir av Inga Toppen

Får julebloggeren lyst på gløgg og kneppkaker?

  • Nei. Så lenge Vazelina fyrer med gamle bildekk og ikke med ved, får undertegnede slett ikke lyst på gløgg og kneppkaker

Sitter julebloggeren igjen med en forventning om fred på jord?

  • Det etableres en potensiell konflikt mellom arbeiderklassen (de fattige og forurensede miljøsvinene Vazelina Bilopphøggers) og storkapitalen (klimaforkjemperne som eier Blazerfjell hotell). Siden dette skal være en hyggelig familieserie, vil jeg anslå muligheten for en lykkelig slutt til å være 100 %, som igjen genererer en forventning om fred på jord.

I sum gir dette følgende utslag på julebloggerens julestemningsskala: