Kjære JuleAlf

Kjære JuleAlf #1

Det tok ikke mange minuttene etter at årets første blogginnlegg ble publisert, før spørsmålene begynte å renne inn. I dag, 1. desember, besvares følgende henvendelse:

Kjære JuleAlf!

Er julebloggen egentlig en adventsblogg?

  • Anonym fagsjef i Presteforeningen (60).

Kjære anonym fagsjef i Presteforeningen (60)!

Takk for et interessant og relevant spørsmål. Jeg har skrevet et blogginnlegg om dette temaet tidligere. Dessverre, mener jeg å huske, var dette i tiden jeg fortsatt var inne i varmen hos blogg.no. Vinteren 2019 fjernet blogg.no alle spor av min blogg og mange andre blogger, fordi vi ikke kom gjennom det markedsliberalistiske nåløyet blogg.no innførte med sine nye vilkår for blogging på plattformen. Derfor har det tidligere blogginnlegget om dette temaet nå gått tapt, og jeg har dessverre ikke backup av dette blogginnlegget, som i realiteten var en begrunnelse for hvorfor begrepet juleblogg ble valgt fremfor begrepet adventsblogg om bloggen.

Adventsblogg kunne vært dekkende for bloggkonseptet. I mine øyne har imidlertid adventsbloggbegrepet fått en ripe i lakken gjennom for eksempel adventsbloggen til bluesnonne. Bluesnonnen virker mer opptatt av nisser enn av Adventus Domini, og dessuten virker det som om bluesnonnen har familie, noe som utfordrer troverdigheten i adventsbloggerens bruk av nonnebegrepet.

Julebloggen handler om ting man gjør for å forberede julen, altså ting man gjør i adventstiden. I så måte kan man si at julebloggen egentlig er en adventsblogg. Samtidig gir julebloggen deg verdifull informasjon om ting du kan gjøre i julen. Jeg nevner i fleng:

  • Bakverk du kan spise
  • Presanger som får praktisk anvendelse
  • Musikk du kan lytte til
  • Fjernsynsprogrammer (og kanskje sågar filmer) du kan se, mens du hygger deg med gløgg og kneppkaker foran peisen i pysjamas, slåbrok og tøfler

Og så har vi kanskje det viktigste argumentet for å kalle bloggen for juleblogg:

Bloggen handler om ting som i manges øyne hører julen til, og jeg kan ikke blogge om det i julen, for da har jeg juleferie!!

Noen vil kanskje også ha det til at begrepet juleblogg harmonerer bedre med JuleAlf-ordspillet, enn adventsblogg-begrepet, og det er jeg helt enig i.

Vennlig hilsen JuleAlf