Kjære JuleAlf

Kjære JuleAlf #10

Kjære JuleAlf!

På tross av det svært dårlige blogginnlegget som ble skrevet om fjernsynsjule-/adventskalender den 10. desember, har jeg lest dine fjernsynsjule-/adventskalenderanmeldelser med stor interesse gjennom hele desember så langt. Jeg har imidlertid ett spørsmål, som kanskje er to spørsmål: Hva er kneppkaker? Og hvorfor gir kneppkaker deg julestemning?

  • Anonym student som ikke vil oppgi alder

Kjære anonym student som ikke vil oppgi alder!

Jeg er av den antagelse at du må være relativt ung. Kneppkaker er en viktig bestanddel i filmatiseringen av Gabriel Scotts juleklassiker Tante Pose fra 1940. Tante Pose ble for øvrig innspilt i april 1940, og fikk litt utfordringer med at Norge ble invadert av tyskerne. Men etter ekstra lydisolering av filmstudioet på Jar, slik at man ikke ble nevneverdig plaget av flydur, samt at man fikk ordnet seg et tilfluktsrom på stedet, klarte man å få gjennomført filminnspillingen. Tilbake til kneppkakene. Tante Pose (Blanca Bals) blir på et tidspunkt i filmen så snurt at hun går til sultestreik, men det viser seg at hun sniker seg ned i spiskammeret og spiser opp kneppkakene til oberst Hans Thue. Det var da jeg så denne filmen for første gang at jeg forsto at det kan ikke bli en lykkelig jul hvis man ikke har kneppkaker (altså ingen kneppkaker, ingen fred på jord).

Kneppkaker er en nydelig sprø småkake, der hevingsmiddelet over alle hevingsmidler, HORNSALT, er en viktig bestanddel. Beklageligvis forefinnes det ingen oppskrift på kneppkaker i julebakeboken Juleglede – høytidens deiligste bakst. Dette er en alvorlig mangel ved julebakeboken, som selvfølgelig vil gi uttelling negativt i den samlede sluttvurderingen av julebakeboken som julebakebok. Jeg skal forsøke å være standhaftig og holde meg til mitt opprinnelige prosjekt, og ikke falle for fristelsen til å gå til andre oppskriftskilder som for eksempel denne: https://norsktradisjonsmat.no/oppskrift/kneppkaker  Det kan gå på bekostning av julelykke og fred på jord, men av og til må man ofre seg for kunsten.

  • JuleAlf