Kjære JuleAlf

Kjære JuleAlf #18

At bloggen skulle bli så voldsomt populær i år, hadde jeg ikke ventet. Det hagler inn med spørsmål på julebloggens juleepostadresse julealf@julealf.biz. Her er det spørsmål fra både godseiere og anonyme smugspisere av julebakst i adventstiden. Ett av spørsmålene jeg har mottatt, er om jeg har et skjult ønske om å egentlig bli husstellærer, men, som det tydelig fremgår av bloggens undertittel, så er JuleAlf en mann som ønsker å feire jul én gang i året. Verre er det ikke.

Det er ikke ofte proprietærer frekventerer denne spalten, men noen ganger kan dette forekomme. Dessuten betaler proprietærer bedre for å få lange svar på overfladiske spørsmål, enn anonyme smugspisere av julebakst i adventstiden investerer i å få svar på spørsmål som muligens kan utfordre julebloggeridentiteten.

Kjære JuleAlf!

Her på Godset er vi svært opptatt av å ta oss godt ut, og ikke minst tenker vi hele tiden #fasade (ikke #bakfasaden).

Derfor lurer jeg på følgende:
Hvilken julebakst er å regne som den mest eksklusive?
Godseier (49)

Kjære godseier (49)!

La meg først sitere dette viktige innlegget fra Sandefjords Blad fra Luciadagen i 2012:

«Visste du at regelen for hvor mange kakeslag en skulle ha til jul, varierte fra hus til hus i Vestfold? I Kvelde var det ti slag som måtte stå på bordet. Og på Sem var det minst 13. Eller at hjemmebrygget  øl og bakkels var noe av det fornemste vestfoldinger kunne servere i jula? Og på julaften på Nykirke rundt 1880 var det visst hårda bud: Julebaksten skulle godkjennes,» heter det der.

Et raskt google-søk, viser at Fattigmann trekkes fram som en eksklusiv julekake. I forbindelse med det samme søket, dukket det også opp en gripende invitasjon til eksklusiv julebakst på Nesset prestegård (der Bjørnson tilbragte deler av sin oppvekst), hvor man arrangerer videregående kurs i lefsebaking, men her representerer ikke eksklusiviteten en kakeeksklusivitet, men at kurset er et videregående kurs, eksklusivt for personer som allerede har bestått grunnkurs lefsebaking.

Personlig foretrekker jeg mer internasjonal julebakst i denne sammenhengen. Jeg velger å trekke fram tre eksempler i en ikke-rangert rekkefølge:

Panettone laget med surdeig med for eksempel grappamarinert tørket frukt, marsipan, eller sågar sjokolade. Skal man rekke å lage denne kaken til jul, er det i seneste laget hvis man ikke allerede har surdeig i kjøleskapet. Kaken inneholder to deigvarianter. Deig 1 heves gjerne over natten, før man tilsetter deig 2, og lar syntesedeigen av deig 1 og 2 heve over natten en gang til, før kaken dampes i ovnen.

Kritikken mot panettonen kan komme i form av at eksklusiviteten kan være vanskelig å få øye på, i og med at den ligger både i prosessen og selvfølgelig i smaken. Det kan derfor være et lurt grep for en godseier, som er opptatt av å ta seg godt ut, og ha kaker som nettopp tar seg godt ut på et etasjefat i porselen. Her kan varianter av cookie-cups fylt med en ostekakevariant, være et godt alternativ. Du kan lage eggnog-ostekake, baileys-ostekake eller oreo-ostekake til barna, for å nevne noen eksempler. På bildet under, som er hentet fra bloggkollega Liv sin blogg Liv for Cake, ser vi en variant med sjokoladecookiecup fylt med peppermynteostekake, toppet med knust polkagris.

https://livforcake.com/chocolate-peppermint-cookie-cups/

Til sist vil jeg slå et slag for enda en sjokoladekakevariant (beklager at det blir mye sjokolade) fra våre venner i interiørbladet Bo Bedre. Man skal ikke kimse av interiørblader, når det gjelder bakverk som kan ta seg godt ut.

Også her kan et bilde si mer en nok. Hvis man ikke ønsker julens røde og hvite farger rammet inn av den mørke årstiden man er i, slik sjokoladepepperymntecookiecupkakene representerer, kan man gå for tilnærmet mer mørketid med denne julesjokoladekaken med amarenakirsebær. Det røde er tonet litt ned og det hvite kan likevel være representert gjennom å bruke hvit sjokolade til pynt. På denne måten kan man få en representasjon av ønsket og drømmen om mer lys i mørketiden også på denne kaken.

https://bo-bedre.no/jul/julekake-med-amarenakirsebaer
  • overflatisk julete hilsen JuleAlf

PS. Observante lesere har sikkert observert fornærmelsen julebloggeren har påført godseieren, ved å omtale vedkommende som proprietær. Bakgrunnen for dette er godseierens mase-epost, da godseieren følte seg nedprioritert og tilsidesatt for gårsdagens Kjære JuleAlf om glasur 1 og 2.