Kjære JuleAlf

Kjære JuleAlf #19

I dag besvares to bakerelaterte spørsmål. Det ene fra en middelaldrende kranglefant, og det andre fra en eldre bekymret kvinne.

Kjære JuleAlf!

Jeg mener å huske at jeg hver 2. juledag så frem til min svigermors middag. Den ble alltid avsluttet med et stykke Heimskringle.
Dessverre har jeg forlagt oppskriften, men kanskje du kan hjelpe?

Kranglefant (54), Haramsøy

Kjære JuleAlf!

Jeg mistenker at jeg har fått den fryktede melduggen på mine struller. Krumkakene er heldigvis forskånet. 

Har du råd til hvilke spøitemidler som kan duge?

Bekymret kvinne (94) som sliter med uønsket adferd ved egen omsorg utenfor egen bolig.

Kjære kranglefant (54)!

Jeg må med beklagelse meddele at jeg heller ikke har tilgang til heimskringleoppskriften. Slik jeg har fotstått det, er heimskringleoppskriften en yrkeshemmelighet for Heimskringla cafe og bakeri på Grytøya, som er under oppstart, og ikke vil dele forretningsideen sin med andre pr nå (bildene er derfra), ellers kan du prøve å kontakte husflidslaget i Nannestad, som ser ut til å ha et betydelig heimskringlefokus på sin hjemmeside. Til trøst så legger jeg ved to bilder av heimskringle. Beklager dette!

Kjære Bekymret kvinne (94) som sliter med uønsket adferd ved egen omsorg utenfor egen bolig!

Meldugg er ikke til å spøke med. Det beste er jo alltid å arbeide forebyggende med å oppbevare bakverket etter oppbevaringsanbefalingene for det aktuelle bakverket, med passe temperatur og lav luftfuktighet.

Når uhellet imidlertid først skulle være ute, har jeg forhørt meg litt med biologisk ekspertise i nabolaget (ph.d. stipendiat i biologi som ønsker å være mest mulig anonymisert). Først vil jeg si at det var en Guds lykke at det ikke var meldugg på krumkakene, men på strullen når uhellet først skulle være ute. Dersom De baker strull som jeg, vil bakverket bli rullet mer sylindrisk enn kjegleformet. Det kan bidra til å lette problemet med melduggfjerning betraktelig, og jeg ber Dem innstendig om å holde Dem for god til å google kjerringråd mot meldugg!

Jeg ruller strullen fra tid til annen rundt skaftet på en tresleiv.

Jeg vil anbefale at De trer den melduggbefengte strullen inn på skaftet av sleiven, og tar et godt tak i sleivbladet, mens De rengjør strullen ved hjelp av en løvblåser. På denne måten unngår De å bruke ubehagelige sprøytemidler, som dessuten kan bidra til å tilsette en pikant bismak til strullen. Men dette må gjøres med forsiktighet, slik at den porøse strullen ikke går i tusen bitar. Pass på at bladet på sleiven vender nedover, i alle fall ørlittegrann på skrå, og pass på at De ikke bruker boost-effekt på løvblåseren.

Vennlig hilsen JuleAlf