Kjære JuleAlf

Kjære JuleAlf #21

I dag har jeg ryddet i e-postboksen, og klarte å finne det aller første spørsmålet som ble sendt inn til julealf@julealf.biz i 2020-sesongen.

Kjære JuleAlf!

Hvile tekstiler foretrekker du i julen?

Hilsen tålmodig småbarnsmor i 20-årene.

Kjære tålmodig småbarnsmor i 20-årene!

Takk for din tålmodighet!

Julen er en høytid som i høyeste grad også involverer tekstiler, fra damaskduk på bordet, til striesekk med gaver.

Personlig har jeg noen tekstiler jeg er mer glad i enn andre.

I og med at julen er en tid for hygge, er det også rom for sene morgener med kaffe i pysjamas og slåbrok på røkeværelset før frokost. La oss derfor først begynne med tekstilvalg når det gjelder nattøy. Jeg må her være trist å fremholde at jeg foretrekker bomull enten i pysjamasen eller slåbroken. Det trenger ikke å være bomull i begge plaggtyper samtidig. Jeg lever svært godt med silkepysjamas og bomullsslåbrok, eller bomullspysjamas og slåbrok i velour, eller velourpysjamas og silkeslåbrok.

Når det gjelder fritidsantrekk, er jeg av den gamle sorten, som over superundertøyet i ull, foretrekker fjellbukse og anorakk. Disse kan godt være i ultralett, vind- og vannavvisende materiale med PFAS-fri impregnering, og gjerne 100 % resirkulert polyamid, som har enestående pusteevne og tørker raskt, men om disse plaggene er av 65 % resirkulert polyester og 35 % økologisk bomull, lever jeg godt med det.

Jeg er også svært enkel når det gjelder selskapeligheter. Her foretrekker jeg dresser av 100 % ull, og gjerne med en oxford-skjorte i bomull, med litt farge eller mønster. Her må det ikke uteglemmes at strømper av bambus er fortreffelig i denne sammenheng.

Når det gjelder duker er jeg litt ambivalent om jeg vil foretrekke lin eller damask. Sannsynligvis vil damask være å foretrekke på julaften og ikke minst på første juledag, så får vi se om vi veksler litt med bruk av lin i løpet av høytiden, eller kjører på med damask gjennom hele julen. Damask er jo høytid, så det kan fort bli damask hele veien.

Hjertelig hilsen JuleAlf