Kjære JuleAlf

Kjære JuleAlf #23

Det er ikke bare julemiddagsforberedelser som gjelder på lillejulaften. I dag skal også siste rest av julebaksten i havn for de fleste av de som har en rest av julebaksten pr nå. Noen kan riktignok ikke fullføre julebaksten før julaftens formiddag, subsidiært tidlig ettermiddag, men de aller fleste restjulebakstbakere, gjør unna nettopp siste rest i dag. Siden dagens spørsmål er om gjærbakst, burde kanskje svaret kommet litt tidligere på dagen.

Kjære JuleAlf

I denne søte adventstid (juletid), bør man seg rett fornøye.Jeg vil med dette takke for en informativ og fornøyelig juleblogg!
Mitt spørsmål til gjelder vørtekake: Kan man kalle en vørtekakeaktig kake bakt med speltmel (fint og sammalt) men uten rugmel, forøvrig med samme ingredienser som vørtekake (som inneholder rugmel), for vørtekake?

Hilsen vørtkekakebaker (54) som er usikker på om det hun har bakt er vørtekake

Kjære vørtkekakebaker (54) som er usikker på om det hun har bakt er vørtekake!

Vi husker alle det gamle ordtaket: Du skal ikke gråte over spelt mel.

Når det er sagt, sier magefølelsen til undertegnede at det virker litt barbarisk å ikke anvende rugmel i vørterkake.

Vørterkakens historie her til lands er lang. Og kjennere av vørterkake-/vørterbrødtradisjonen vil fort hevde at det er langt mindre problematiske å erstatte alle krydderiene i dette bakverket med gløgg, enn det er å bytte ut rugmelet med noe annet. Det er imidlertid et hav av oppskrifter på denne julegjærbaksten, og i følge mange av dem, er det helt legitimt å bruke relativt store mengder speltmel i bakverket, men det er ikke akseptabelt å fjerne rugmel fullstendig, og samtidig kalle det for vørterkake/vørterbrød, men hva man skal kalle det, vet jeg neimen ikke, men det vil jo fort kunne opptre som vørterbrødlignende eller vørterkakelignende bakst.

Til trøst for at dette ble litt utenfor boksen, er det kanskje godt å vite at min bloggerkollega Anne-Lise, fra Egersund, som teller deg også på bloggen sin, skriver i omtalen av seg selv:

Eier og butikksjef for Sunkost Egersund. I tillegg birøkter.
Jeg liker å eksperimentere med mat, både innen baking og matlaging. Fokuset er på hjemmelaget mat fra bunnen av. Siden jeg har hveteintoleranse bruker jeg økologisk spelt i stedet. I tillegg har jeg kuttet ut sitrus (utenom ekte sitron) og svinekjøtt da min revmatiske ektemann reagerer på disse matsortene.
Alle oppskrifter er samlet over mange år og dermed er kilder noe komplisert å opplyse om. Har jeg hentet informasjon annetstedsfra, vil kilder være oppgitt.

Tekst og foto tilhører meg, jamfør loven om opphavsrett § 1. Spør først om du vil låne tekst eller bilder.

Håper dette var avklarende

Hilsen JuleAlf