Kjære JuleAlf

Kjære JuleAlf #6

I dag har jeg fått spørsmål fra en anonym skoleelev:

Kjære JuleAlf

Jeg lurer på hva utyske betyr. Innebærer dette begrepet en betegnelse som refererer til et vesen av ikke-germansk opprinnelse, som for eksempel marsvin?

  • anonym skoleelev

Kjære anonyme skoleelev

Takk for spørsmålet. Jeg undrer meg først over hvorfor du ikke brukte hamster som eksempel og ikke marsvin. Hamsteren, ble som kjent, oppdaget i en region som er særdeles viktig for julen, nemlig Midt-østen, og til og med i nabolandet til julelandet Israel, nærmere bestemt i Syria.

Når det gjelder opphavet til ordet utyske, er det naturlig å vende seg til Etymologisk ordbog over det norske og det danske sprog, utgitt av Alf Torp og Hjalmar Falk (utgitt opprinnelig 1903-1906). Her lærer vi at utyske betyr «overnaturligt, ondt væsen, trold» subsidiært «drog, udueligt menneske». Ordet utyske er dannet med det «nedsættende præfiks» u- og -tyske, som her ikke refererer til etnisitet, men rent etymologisk sett betyr tyske i denne sammenhengen «bytting, skifting, levende eller livløs gjenstand som er forkjert eller i veien». Utfyllende informasjon om utyske, finner du på side 944 i den utgaven av ordboken som Bjørn Ringstrøm ga ut i 1991.

Derfor er ikke svaret på spørsmålet ditt nødvendigvis så enkelt ettersom begrepet utyske kan referere til vesen av ikke-germansk opprinnelse, men begrepet kan også referere til vesener av germansk opprinnelse, så av dette kan vi slutte at ordet utyske neppe har en sammenheng med germansk etnisitet i utgangspunket.

  • Hilsen JuleAlf