Julekalender

Klassisk julefjernsynskalender

I dag har jeg sett episode 19 av Snøfall, og selv om denne dagen (altså 19. desember i julefjernsynskalenderen) omtales som en skikkelig drittdag av en av karakterene i denne serien, må det innrømmes at jeg ikke fikk opplevelsen av at dette er en serie som er en drittserie, snarere opplevelsen av at dette er en klassisk julefjernsynskalender som vil stå seg i mange år. Her er det mye flotte ting: Julemagi, juleantikvariat, julenisse og motjulenisse (litt som pavestolen et par århundrer før reformasjonen) og baking, selv om motjulenissen i snøfall har innført parodiske og idiotiske bakerestriksjoner for befolkningen.

Det bør kanskje nevnes at serien er skrevet av familien Hagerup (Klaus og hans døtre Hilde og Hanne). VG skrev i sin anmeldelse av Snøfall i 2016, blant annet følgende:

 «Snøfall» følger den tradisjonelle grunnfortellingen (jamfør Astrid Lindgren, C.S. Lewis, Roald Dahl og J.K. Rowling) om et barn som føler seg utenfor og som finner en portal/inngangsbillett til en magisk verden der det hører hjemme og får en viktig funksjon. Vi så det også i forrige NRK-julekalender, «Julekongen», og vi ser det med hell her.

Dagens episode kan du se her: https://tv.nrk.no/serie/snoefall/sesong/1/episode/19

Blir julebloggeren underholdt?

  • Julen blir ofte sett på som barnas høytid, i episode 19, får vi et tydelig bevis på hvorfor.

Blir julebloggeren sjarmert?

  • Julebloggeren er veldig nær å bli veldig sjarmert, hadde det ikke vært for den Trump-lignende julenissekandidaten Winter, som egentlig bare er julenissens sekretær (og vil bli julenisse i stedet for julenissen, litt som Iznogood, storvisiren til kalif Harun al Pussah. Hadde Winter vært like sjarmerende som Iznogood, hadde julebloggeren blitt sjarmert).

Får julebloggeren lyst på gløgg og kneppkaker?

  • Bakerestriksjonene virker så meningsløse, at julebloggeren selvfølgelig får lyst på gløgg og pepperkaker.

Sitter julebloggeren igjen med en forventning om fred på jord?

  • Det etableres en potensiell konflikt mellom wannabe-nissen og barna, der kampen om de voksnes sympati virker sentral.  Siden dette skal være en hyggelig familieserie, vil jeg anslå muligheten for en lykkelig slutt til å være 100 %, som igjen genererer en forventning om fred på jord.

I sum gir dette følgende utslag på julebloggerens julestemningsskala:

NRK TV – Snøfall – 19. episode (Sesong 1)

Bilde fra NRK