Julemusikal

Black Nativity

På spansk omtales jul som navidad, på italiensk som natale, på latin navitatis og (sannsynligvis av sistnevnte årsaker) dessuten brukes betegnelsen nativity på engelsk. Alle disse benevnelsene henviser til ordet «fødsel», og som vi vet, handler julen om en ikke hvilken som helst fødsel. Dette er også et sentralt tema i dagens julemusikalske film, Black Nativity fra 2013.

I denne filmen møter vi musikalhelter som Forest Whitaker (kjent fra The Last King of Scotland, Platoon, Good Morning Vietnam og Black Panther), Angela Bassett (kjent fra Black Panther osv), Tyrese Gibson (kjent fra masse Fast and Furious-filmer), Jennifer Hudson (slo gjennom med Dreamgirls) og Mary J. Blige (9 ganger Grammy-vinner, Oscar-nominert både som beste birolleinnehaver og opphavsmenneske til og fremførerske av beste sang). Dersom du synes at rollelisten i denne filmen ligner fælt på rollelisten til den biografiske musikalfilmen Respect om Aretha Franklin fra tidligere i år, er det riktig. Det er stort sett den samme rollelisten.

Hva handler så egentlig denne filmen om? Vi får handlingen på tradisjonelt vis, fra det oppslagsverket vi oftest har omgang med, med språklig tilretteleggelse av det samme framifrå oversettelsesprogrammet:

Etter at moren hans, Naima, blir kastet ut av leiligheten deres i Baltimore, blir tenåringen Langston sendt for å tilbringe ferien hos sine fremmedgjorte besteforeldre i New York City. Han snakker med en mann som heter Isaiah på bussen. («Sometimes I Feel Like a Motherless Child») Når Langston ankommer byen, savner han bare besteforeldrene sine, og kort tid etter blir han frastjålet eiendelene sine. Langston går inn på et hotell for å få veibeskrivelse til besteforeldrenes sted, og blir anklaget for å prøve å ta en lommebok og blir raskt tatt inn av politiet. Mens han er i arrestcellen møter han en mann som gjør narr av ham for å stjele lommebøker. Kort tid etter blir Langston gjenforent med sin bestefar, pastor Cobbs, som tar ham med hjem. På veien møter de en gravid dame som heter Maria.

Langston blir overrasket over det komfortable hjemmet hans besteforeldre bor i og av det faktum at de ikke vet noe om ham og moren hans Naima. I et forsøk på å knytte bånd til Langston, viser pastor ham et lommeur med en personlig inskripsjon fra Martin Luther King, Jr.. Langston legger klokken i lommene. Maria og Jo-Jo kommer syngende («Silent Night») og Langston får beskjed om at de er hjemløse.

Om morgenen prøver Langston å pante klokken. Imidlertid er eieren av pantelånerbutikken en venn av bestefaren sin og nekter å kjøpe den, og ber Langston om å verdsette lommeuret og returnere det til bestefaren. Utenfor pantelånerbutikken møter Langston mannen han møtte i arrestcellen. Mannen deler ut løpesedler for pantelåneren og tilbyr å skaffe det han vil. Langston prøver å snakke med sin bestemor, Aretha, om hvorfor moren dro. Hun benekter at han var årsaken til bruddet, men sier at faren hans var årsaken bak deres fremmedgjøring. Før han drar til kirken, finner Langston mannen fra fengselscellen, den samme mannen fra hjørnet av pantelånerbutikken, og ber ham om en pistol. Mannen ber deretter Langston om å møte ham på samme sted senere på natten.

Til tross for hans motvilje mot å gå i kirken, presser Aretha og pastor ham til å gå i kirken mens de fremfører Langston Hughes skuespill Black Nativity. Langston ser mannen fra pantelånerbutikken & Maria og den unge mannen fra en tidligere scene. Mens han er der, sovner Langston og drømmer at han er en del av fødselen («Sweet Little Jesus Boy»), med Maria, en ung gravid kvinne han møtte tidligere, som spiller rollen som jomfru Maria. Når han våkner, forlater Langston kirken for å møte mannen han møtte i fengselscellen. Mannen viser ham pistolen han ville ha, og Langston tar den fra ham og prøver deretter å holde ham oppe, og ber ham om å gi ham en ring han så tidligere i utstillingen og alle kontantene i pantelånerens kasseapparat. I stedet siterer mannen A Dream Deferred til ham og avslører at han er Langstons far, Tyson. En forbipasserende politimann oppdager de to og kommer inn, men Langstons far overbeviser ham om at de bare kranglet og Langston bare prøvde å overbevise ham om å gå til kirken med ham. Politibetjenten kjører dem deretter til kirken hvor de møter Naima.

Inne i kirken sammen med sin far og mor, spør Langston bestefaren om hva som skjedde mellom foreldrene hans. Pastoren innrømmer at han ga Tyson fem tusen dollar for å forlate Naima og Langston, i håp om at Naima ville vende tilbake til foreldrene hennes. I stedet fant Naima ut hva faren hadde gjort og dro med Langston, og kuttet både Tyson og foreldrene hennes. Naima prøver å dra sammen med Langston, men han oppfordrer henne til å tilgi foreldrene. Det gjør hun, og hele familien er endelig gjenforent.

Hvordan gjør denne filmen det i omtaleskjemaet?

Nakkehårfaktor

4 – Her finnes på gode, og mindre gode sangere

Julestemningsfaktor

6 – Julespill i kirke. Sier seg selv!

Julebudskapsfaktor

6 – Igjen: Julespill i kirke. Sier seg selv.

Bjelleklangfaktor

1 – Skuffende lite, men det hadde også vært upassende.

Glitter og glam

1 – Skuffende lite, men det hadde også vært upassende.

Sovner fruen

6 – Pussig nok, ikke! Men det holdt hardt.

Totalt gir dette 24 poeng, som igjen gir terningkast:

                    ⚃