Julemusikal

Christmas Bells Are Ringing Somewhere Else

La Boheme som moderne musikkteater, det skulle være greia med Rent.

Det er jo viden kjent at det år var 125 år siden verdenspremieren på La Boheme i Torino. (I dagens blogginnlegg skal jeg ikke kjede leserne ytterligere med å trekke inn Oljefondets eierskap i Juventus, Lavazzakaffe, Nutella, Fiat osv.) Det er mye med Torino som julebloggeren liker, så derfor var det litt forventninger til hva en moderne versjon av La Boheme kunne bidra med, selv om denne moderne musikkteaterversjonen hadde sin premiere i New York i Junaiten, ganske nøyaktig 100 år etter premieren på La Boheme.

Kanskje hadde vi ikke ventet oss noe slik som dette fra Rent:

Men avstanden til La Boheme, blir veldig stor når greia er dette:

Og flere av sangene holder dette nivået:

Det er jo ganske mye jul i denne filmen. Bare les handlingssammendraget nøye:

På julaften 1989 får aspirerende filmskaper Mark Cohen og romkameraten hans, Roger Davis, vite at husleien som tidligere ble frafalt av deres gamle venn og utleier, Benjamin «Benny» Coffin III, forfaller («Rent»). Deres tidligere romkamerat Tom Collins dukker opp og blir ranet. Mark og Roger møter Benny, som forteller dem at han planlegger å kaste ut de hjemløse fra den nærliggende tomten og bygge et cyberstudio («You’ll See»). Han tilbyr dem gratis leie hvis de får Maureen, Marks ekskjæreste, til å avbryte protesten hennes mot planene hans, men de nekter.

En gatetrommeslager, Angel, finner Collins og de binder seg siden de begge er HIV-positive. Roger, som er HIV-positiv og tidligere narkoman, prøver å komponere sin siste flotte sang («One Song Glory»). Han får besøk av naboen i underetasjen, Mimi, en eksotisk danser og heroinmisbruker («Light My Candle»).

  1. juledag får Mark og Roger besøk av Collins og Angel, nå i full drag, med gaver («Today 4 U»). De inviterer Mark og Roger til å delta på Life Support, en AIDS-støttegruppe. Roger avviser dem, mens Mark går for å fikse Maureens lydutstyr. Han støter på Joanne, Maureens nye kjæreste, som knytter seg til ham mens de diskuterer Maureens promiskuitet («Tango: Maureen»). Mark ankommer Life Support-møtet («Life Support»). Han filmer møtet for dokumentaren han lager om mennesker som lever med hiv/aids.

Mimi besøker Roger («Out Tonight»). Roger, hvis eks-kjæreste døde av selvmord etter å ha oppdaget at hun (og Roger) var HIV-positive, irettesetter hennes fremskritt og kaster henne ut («Another Day»). Dagen etter blir han med Mark, Collins og Angel på et livsstøttemøte («Vil jeg?»). Når de forlater møtet, forestiller gruppen seg hvordan det ville være å flytte til Santa Fe, New Mexico («Santa Fe»). Roger og Mark drar for å hjelpe Maureen med opptredenen hennes, og Angel og Collins avslører at de forelsker seg («I’ll Cover You»). Maureen fremfører sangen sin som roper Benny for å ha endret hvem han var da han giftet seg og klandrer ham for å ha prøvd å stenge teltbyen («Over the Moon»). Forestillingen starter et opprør fordi Benny ringte inn politiet for å sørge for at protesten holdt seg fredelig, men den eskalerte til vold. Når protesten er over, drar gruppen til The Life Cafe og feirer at Mark selger opprørsopptakene sine til en lokal nyhetsstasjon («La Vie Bohème» eller «La Vie Bohème A»). Roger og Mimi avslører at de faller for hverandre, og avslører at de er HIV-positive («I Should Tell You»). De kysser, innleder et forhold og fortsetter å feire med vennene sine («Viva La Vie Bohème!» eller «La Vie Bohème B»).

På nyttårsdag har Benny låst leiligheten med hengelås, men Angel bryter låsen med en søppeldunk. Mark tar en jobb på Buzzline, TV-nyhetsprogrammet som han solgte opprørsopptakene sine til. Etter en ny kamp, frier Maureen til Joanne; forholdet slutter når Maureen flørter med en annen kvinne på forlovelsesfesten («Take Me or Leave Me»). Etter å ha blitt overtalt av Mimi, hans ekskjæreste, gir Benny gruppen tilbake leiligheten deres. I løpet av det påfølgende året blir Roger mistillit til Mimi, og forholdet deres tar slutt («Without You»). Angel blir mer syk og bukker til slutt under for AIDS. Ved Angels begravelse på Halloween går gruppen hver sin vei etter en bitter krangel, selv om Maureen og Joanne forsones i prosessen («I’ll Cover You/Goodbye Love»).

Roger selger gitaren sin, kjøper en bil og flytter til Santa Fe. Han kommer tilbake fordi han fortsatt elsker Mimi. Mark sier opp jobben i Buzzline for å forfølge sin egen film («What You Own»).

Julaften 1990 gjenforenes Mark og Roger med Collins, som avslører at han har omprogrammert en minibank for å dele ut kontanter når noen taster inn koden: A-N-G-E-L. Joanne og Maureen finner Mimi på gata, nær døden. Mimi og Roger forsones, og han synger sangen han har skrevet det siste året («Finale A/Your Eyes»). Mimi ser ut til å dø, men våkner plutselig. Hun forteller dem at hun var på vei mot lyset, men Angel ba henne gå tilbake. Da Marks dokumentar vises for første gang, bekrefter vennene at det er «ingen dag men i dag» («Finale B»).

Problemet med dette handlingssammendraget, er at det ikke er et sammendrag av noen handling. Dette er en film med masse tablåer, masse løse tråder, kanskje litt som instagramkontoen til et politisk parti under en valgkamp. Masse surr altså.

Vi stiller samme spørsmål som i går:

Er dette en julemusikal du ville orket å se selv. Vi kan hjelpe deg å forhåndsdømme med vårt beryktede omtaleskjema:

Nakkehårfaktor

1 – Bare lytt til eksemplene over, trenger ikke si mer.

Julestemningsfaktor

1 – Selv om man prøver å legge godviljen til, og selv om svært mye av filmen foregår ved juletider, er det nesten umulig å komme i julestemning. Man kommer mer i julestemning av norsk strømkrise og hvordan sittende regjering håndterer denne, eventuelt smørkrisen for noen år tilbake, for de som husker den.

Julebudskapsfaktor

1 – Se forrige kategori. Dessuten blir det mye larm og opptøyer og lite nestekjærlighet

Bjelleklangfaktor

1 – Dette er noe av det mer provoserende med filmen. I Rent synges det masse om at «Christmas Bells Are Ringing, But Somewhere Else»… I Santa Fe, og andre gudsforlatte plasser. Juleringingen omtales hyppig, men den er likevel så fjern! 

Glitter og glam

1 – Fattigfolk som ikke kan betale husleie.

Sovner fruen

1 – Fruen var provosert over gårdagens omtale, der hun ble beskyldt for å kose seg med en skrekkelig dårlig Hallmark-musikal. Derfor satte hun seg til å løse kryssord, før hun gikk og la seg halvveis ut i filmen.

Oppsummert: Styr unna! Terningkast:

           ⚀