Bakverk til jul

Delfiakake

På forhånd ber jeg om unnskyldning for leilighetsdiktningssmørjen du kan komme i skade for å lese under. Hvorvidt dette er er uttrykk for frustrasjon, desperasjon eller lutter glede over å finne en løsning, kan du få lov til å gruble på. Du kan også ta opp til vurdering om visdomsordet: «Hvor utgangspunktet er galest, blir tidt resultatet originalest», som vi husker fra Peer Gynt. Julebloggeren synes personlig det var en tragedie, ja en sand styggedom at Sætre kjeks i fjor avlivet en annen Per, altså Per-kjeksen, som hele delfiakakebaketradisjonen er tuftet på gjennom en eldgammel tradisjon. Dette er fortsatt vondt og vanskelig, og julebloggeren gikk gjennom perioder med tvil og anfektelse knyttet til hvorvidt delfiakakebaking kunne gjennomføres denne julebakstsesongen. En delfiakake med runde kjeks, er en blasfemisk delfiakake. Det skal være rektangulært, slik vi lærte i Ludvig Holbergs Nicolai Klimii iter subterraneum, som for øvrig ble publisert i Leipzig i 1741, og dermed har et lite jubilum i år (280 år for de som ikke vil regne det ut selv). Vi kan også omtale akseptabel søt kjeks i delfiakake som firkantet eller kvadratisk. Man kan si mye om kjekserstatningsløsningen, og formen på kjekserstatningen i dette, som likevel for meg oppfattes som et, lettere kjetterske bakverket. Begrepet bakverk er for øvrig litt upresist i følge julebakeboken, da delfiakake faller inn under kategorien konfektkake. Julebloggeren vil rette en stor takk til manne til julebakebokforfatteren, fordi hans første respons da han hørte fruen skule i gang med en julekakebok spontant responderte: Da må du ha med delfiakake!

Igjen beklager for leilighetssmørjen. Det ble ingen hyllest, ingen klagesang, bare vers der savnet etter Per-kjeks er lang:

 

En sesongprodusert kjeks, kalt Per,

Er ikke blant oss mer.

Hvordan skal vi nå julebake

den legendariske delfiakake?

Biscoff kjeks blir for kraftige.

Hva med McVitie’s Finger Marie?

Heller ikke de var å oppdrive,

Men den tyske skive,

Den kan vi bake

(Og bruke)

I vår Delfiakake.

 

Men delfiafett er godt, kaffe er godt, dronningsjokolade er godt, eggedosis er godt, geletopper er godt og som vi husker fra i går ble den tyske skiven også god. Ergo smaker det slett ikke like ille som det ser ut.

Terningkast (til oppskrift og smak):