Bakverk til jul

Det finnes utdanningsinstitusjoner som har avsluttet fysisk undervisning før jul

Og nettopp av den grunn, har julebloggerens faste bakevikar returnert til egnen. Om dette får noen julebakstutslag fremover, vil tiden vise.

Det er betimelig at jeg, som juleblogger, tar opp dette i forbindelse med dagens bakverk. Trofaste følgere av bloggen vil fra tidligere år kunne huske at vi nå er inne i gjærbakstfasen av julebakingen. Og for nesten ett år siden, den 14. desember 2020, måtte julebloggeren ha bakevikar.

Det er litt utfordrende for meg å forklare hvorfor jeg måtte ha bakevikar 14. desember i fjor. Det skjedde ikke så mye spennende da heller. Munnbindanbefaling og meteren, da som nå. Ikke mye spennende å ta seg til. 200 på arrangementer, i den grad det var arrangementer, osv. Hva kan «ymse grunner» for å sette inn en vikar være? En hypotese som har sirkulert den siste tiden peker i retning av at julebloggeren ikke trengte en vikar, men valgte å hyre inn en vikar fordi han fikk vondt i viljen og et anfall av latskap, samt at bakevikaren er betydelig flinkere når det gjelder gjærbakst. Nåvel. Det blir bare spekulasjoner.

Tradisjonen tro inneholder julegjærbakstperioden av bakverk til jul, bakingen av store rosinboller, altså julekake.

Undertegnede er stor fan av oppskriften i Det søte livs julebakebok. Lett å følge og lett å lage. Oppskriften gir god og luftig bakst, men i og med at oppskriften insisterer på sukatbruk og det er ikke alle mottakerne av julebloggerens julekake som bifaller bruk av sukat i bakverk, spørs det om toppkarakteren er oppnåelig for denne bakverkutgaven av julekake. Når det er sagt, kan man selvfølgelig problematisere følgene av etymologien til benevnelsen sukat, når det gjelder den utlutete og kandiserte utgaven av skallet til cedrat. Det hevdes at benevnelsen sukat enten kan komme av latin sucus, saft, eller det hebraiske סֻכּוֹת, sukkōt siden frukten tradisjonelt inngår i feiringen av den jødiske høytiden Sukkot (Løvhyttefesten). Ut fra disse teoriene, skal man være varsom med sterke og kraftfulle utfall mot ingrediensen, utover at ingrediensen kan være utfordrende for sitrusallergikere. Her kan det fort bemerkes at julekake også fort kan virke krenkende på personer med laktoseintoleranse, glutenallergi, kardemommeintoleranse osv. Derfor skal vi ikke gå inn i debatten, og vi skal heller kose oss med det vi kan kose oss med.

Julekaken til Det søte liv, får derimot litt trekk på karakterskalaen, fordi oppskriften, som beskrevet over, kan utfordre den nåtidige diskurs sin politiske korrekthet. Terningkast:

                  ⚄