Julemusikal

Det må innrømmes… Noen ting er faktisk bedre i Sverige

Beklager å måtte si det med en gang. Julebloggerens siste julemusikalomtale skulle vært en duell mellom tvende julemusikaler, en svensk og en norsk. For de som husker Høyfjellets sang fra i går, husker at Sonja Henie spilte en norsk flyktning, men at det samtidig er en smule skandinavisk forvirring og forveksling mellom Norge og Sverige i filmen. I broderlig ånd, hadde derfor julebloggeren tenkt å omtale et par nasjonalhelligdommer i det siste innlegget. Den norske er filmradbrekkingen av Sverre Brandts Reisen til julestjernen fra 1976, der man i stor grad har skrevet om manus, samt at man også har forkastet den originale musikken, som Johan Halvorsen komponerte. Hovedtemaet i det originale teaterstykket er bygget over temaet fra julesangen Glade jul, noe man ikke har vært så nøye på verken i de to filmversjonene eller på Folketeateret. Den svenske er sceneversjonen av Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton, som ble spilt på Scalateatern i Stockholm 2018-2019, med ny musikk av Henrik Dorsin, og vist på SVT både i 2021. Her er originalkonseptet til Tage Danielsson og Per Åhlin respektfullt behandlet.

La oss først ta handlingen i «Reisen til julestjernen» (da snakker vi filmversjonen fra 1976, som er en film der man bryter ut i sang med ujevne mellomrom). Her er handlingsforløpet slik norsk wikipedia beskriver det:

Vi befinner oss i et lite kongedømme – et sted i Eventyrland. Et slott med tårn og spir kneiser over en liten middelaldersk landsby, omgitt av tykke murer. På slottet bor den lille kongefamilien – kongen, dronningen og deres lille datter, prinsesse Gulltopp – med sitt hoff. Rundt halsen bærer Gulltopp et vakkert gullhjerte hun har fått av moren, dronningen. Så en natt forsvinner Gulltopp fra slottet, på selveste julenatten. Hun er gått ut i skogen helt alene for å finne julestjernen, som hun ønsker seg av hele sitt hjerte. Hennes onkel, den forfengelige og maktbegjærlige greven, har forledet henne til det.

Når kongen og dronningen får vite at prinsessen er forsvunnet, blir de fra seg av sorg. Dronningen løper fortvilet ut i skogen for å lete etter henne. Kongen forbanner julestjernen, som han gir skylden for sin ulykke. Men kongens forbannelse får julestjernen til å slukne, og med den forsvinner også dronningen. Sorgen senker seg over landet. Et omreisende gjøglerfølge finner Gulltopp forfrossen og forlatt ute i skogen. De vet ikke at dette pikebarnet er den forsvunne prinsessen og tar henne med seg.

Mange år senere kommer det samme omreisende gjøglerfølget tilbake til slottet. Det er igjen julaften og i følget er også Sonja (Gulltopp) som er blitt en vakker unge pike. Når Sonja får høre om kongens sorg, tilbyr hun seg å finne julestjernen for kongen, slik at han kan få sin kone og datter tilbake. Vismenn har nemlig spådd at hvis stjernen begynner å lyse igjen, så vil også prinsessen og dronningen komme tilbake. Sonja går ut i skogen for å finne julestjernen. Men greven følger etter henne. Ute i skogen møter hun en gammel kone som selger julenek. Dette er dronningen som er blitt forvandlet til en gammel kone. Den gamle får øye på gullhjertet som Sonja bærer rundt halsen og forstår at dette er prinsesse Gulltopp. Den forfulgte Sonja får hjelp av kona og unnslipper greven. Men greven innhenter henne igjen. Da blir hun reddet av smånisser, som fører henne til Julenissens verksted. Julenissen sier hun skal få et ønske oppfylt, og Sonja ønsker at julestjernen igjen skal skinne over landet.

Ønsket går i oppfyllelse, men idet Sonja gledestrålende løper inn på slottet for å fortelle at stjernen er kommet tilbake, blir hun grepet av grevens menn og kastet i slottets mørkeste fangehull. Den gamle kona kommer til unnsetning og fører Sonja til kongen. Da kongen blir gjenforent med sin datter og ser at julestjernen er kommet tilbake blir det stor glede på slottet og i landet. Greven blir tatt til fange og den gamle konen forsvinner. Når prinsessen senere samme kveld vil takke den gamle dukker hun opp igjen. Etter at Sonja omfavner henne blir kona forvandlet til den vakre dronningen igjen og den lille kongefamilien blir gjenforent.

Dersom du ikke har lyst til å se filmen gratis på statskanalen, kan du betale for å se den her:

La oss så vandre videre til «Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton». Her med handlingsskildring fra svensk Wikipedia. Allerede nå ser vi en mer edruelig tilnærming:

Fjortonårige Karl-Bertil är en stor beundrare av Robin Hood. Han tar på sig sin fars något för stora tomtekläder och delar ut rika människors julklappar till fattiga personer i slumkvarteren. Dessa gåvor är paket som han stulit under sitt feriearbete på postens paketavdelning, och vilkas adressaters inkomster han kontrollerat i taxeringskalendern. Hans far, som är varuhuschef, blir upprörd över sonens brottsliga tilltag, men det visar sig att de rika som berövats sina julpaket tycker att det är en fin handling och är mest glada över att slippa de onödiga julklapparna.

Det har seg også slik at du kan se hele denne forestillingen gratis på SVT Play, men julebloggeren har ikke den tekniske kompetansen til å bygge inn videoen vakkert i bloggen. Du kan derimot bruke linken her: https://www.svtplay.se/video/29415784/sagan-om-karl-bertil-jonssons-julafton?id=82mrxr6

Og får du ikke linken til å virke, kan du alltids gå rett inn på SVT Play.

Vi kjører først Reisen til julestjernen gjennom skjemaet:

Nakkehårfaktor

1 – Blir ikke revet med av Hanne Krogh lenger, beklager det 

Julestemningsfaktor

6 – Jeg knytter nok filmen litt for mye til originalen. Den fungerer godt både på julestemningsplanet…

Julebudskapsfaktor

6 – … men også på julebudskapsfaktoren

Bjelleklangfaktor

4 – Dette er faktisk ikke så ille.

Glitter og glam

1 – Til at vi følger kongelige, opplever jeg dette som skrekkelig svakt

Sovner fruen ?

6 – Nei. Det skal legges til at vi nok har litt forskjellige opplevelser av filmen.

Dette gir 24 poeng, og terningkast:

     ⚃

Dernest lar vi Karl-Bertil lide samme skjebne:

Nakkehårfaktor

6 – Vakre svenske greier, skal ikke så mye til

Julestemningsfaktor

6 – Dette er sannelig en film som scorer skyhøyt på julestemningsfaktoren…

Julebudskapsfaktor

6 – … og også på julebudskapsfaktoren

Bjelleklangfaktor

6 – Det er kanskje ikke så mye bjelleklangbruk i musikalen, men gjennom hele musikalen ligger vissheten om at julen skal ringes inn igjen og igjen, og i det julen ringes inn her til lands, vises den klassiske fjernsynsversjonen av Karl-Bertil på våre fjernsynsskjermer.

Glitter og glam

6 – Svensk overklasse. Selvfølgelig er det glitter og glam.

Sovner fruen ?

6 – Nei. Hun koste seg.

Se der. Full pott! Terningkast:

            ⚅

Gratulerer med seieren svensker! Takk for tålmodigheten alle som har orket å lese alle omtaler!