Julemusikal

Egentlig burde dette omikron-relaterte innlegget komme 15. desember

Nå tenker du som julebloggleser, at julebloggeren har kastet seg på en eller annen bølge, siden han i overskriften refererer til noe som er dagsaktuelt. Og det kan godt hende du har rett.

For andre jul på rad, bidrar pandemien til mulige nedtoninger av julekaos og julestress. Vi har fortsatt en del koordineringsarbeid som må gjøres i forbindelse med juleshopping, og har du ikke bestilt dine postordreleveranser (som vi kalte nettbutikkaktigshopping i gamle dager, for 15 har siden, da Italia sist ble verdensmester i fotball, ja så lenge er det siden. Europamester i år, verdensmester i 2006, mye takket være sin fantastiske målvakt Gianluigi Buffon, som fra i høst er tilbake i sin moderklubb Parma, som han forlot for 20 år siden til fordel for Juventus [alle nordmenns fotballklubb gjennom Oljefondets eierandel i klubben].), så kan du være ille ute på grunn av grenseovergangstreghet, sjåførmangel etc. Derimot kan pandemitiltakene bidra til at vi får rikeligere med tid til julebaking, julesyltelegging, julepølsemaking, juleølbrygging (litt sent) og juleblogging, nå som vi slipper julebord, juleforestillinger og masse annet.

Men noen av oss kjenner likevel på et savn. Hva er adventstiden uten juleforestillinger? Trenger vi ikke å høre det oppbyggelige julebudskapet vakkert og sjarmerende framført av barn og/eller ungdom i skolealder? Hvordan skal dette gå i år?

Her kan faktisk julebloggeren bidra med en slags form for skolejuleforestillingssurrogat. 

Heldigvis har vil skolejulemusikalforestillinger, og får deg, som i likhet med meg, får abstinenser av å ikke overvære slike tilstelninger i årets adventstid, publiseres en av disse skolejulemusikalene i sin helhet er på bloggen gjennom tvende youtube-videoer. Skru på lyden, børst støv av dine tysk-kunnskaper, sett deg ned, se, lytt og bli revet med:

Før del 2 av denne skolejulemusikalen, er det kanskje på tide med en liten oppsummering(/innføring for de som ikke har børstet støv av sine tyskkunnskaper):

Ein Kind und ein König (SCHULMUSICAL)

Noen ganger har barn et øre for ting som foreldrene ikke lenger lytter så nøye til. Miriam har det på samme måte i den meget kjente juleskolemusikalen Ein Kind und ein König av Uli Führe fra 2008. I musikalen er juleevangeliet lagt til vår moderne tid. Miriam hører englene synge om et barns ankomst, men foreldrene har ikke tid til slikt. Far er opptatt med sport og avisen, mens mor stryker klær (med tanke på den rivende utviklingen som har vært med hensyn til likestilling de siste 13 årene, kan det tenkes at noen vil oppleve framstillingen av kjønnsrollemønstre i julemusikalen som litt umusikalsk. Det er imidlertid ikke de svært sjarmerende skolebarna sin skyld, så det skal vi ikke holde mot dem). I sin leting etter barnekongen som skal fødes får Miriam hjelp av en blind mann, en tigger og en svart mann …

Nå har vi alle fått gleden av å se julemusikalmusikkskoleversjonen fra Melk i Niederösterreich. Melk er jo et sted med historisk og myteomspunnet sus, noe som generer høye forventninger til musikkskolejulemusikaler. Det er en referanse til Melk i Nibelungenlied, og ikke minst har vi den sagnomsuste munken Adso fra Melk, som er fortellerstemmen i Umberto Ecos legendariske roman Rosens Navn. Benediktinerklosteret i Melk ble grunnlagt i 1089, og ble etter hvert viden kjent for sitt bibliotek … (I og med at det her skal omtales en barnemusikal, skal vi ikke omtale vinproduksjonen i regionen, hvor det eksempelvis produseres smaragdviner (etter smaragdfirfislen) laget på druene Riesling, Grüner Veltliner, Neuburger og Gelben Muskateller.)

Det var ikke å forvente en musikkskolejulemusikal av wagnerske Bayreuth-dimensjoner. Men som halvdårlig cellist i juniororkesteret på Hamar, som var en slags forløper til dagens HEBU (Hedmarken barne- og ungdomsorkester), var det ekstra gledelig hvor fremtredende celloen var å høre i det aktuelle opptaket. Som seg hør og bør var dette en musikkskolejulemusikalforestilling proppfull av sjarm, med englekor og julestjerne laget av discokule. Dette gir følgende utslag i vårt anmeldelsesskjema:

Nakkehårfaktor

6 – Sjarmerende barn på scenen, i englekoret og i orkesteret

Julestemningsfaktor

6 – Vi  snakker tross alt Juleevangeliet

Julebudskapsfaktor

6 – Vi snakker tross alt Juleevangeliet

Bjelleklangfaktor

1 – Her er det ikke amerikansk kommersiell forpesting av sjangeren

Glitter og glam

5 – Discokulejulestjerne

Sovner fruen

6 – Nei. Her skal det ikke nevnes at musikalen totalt bare varer litt over en halvtime, samt at fruen er spesialpedagog.

Dette gir i sum 30 poeng, og terningkast

                   ⚄