Bakverk til jul

Hva er «jernkaker»?

Og kan jernkaker danne julekakekohort med andre jernkaker i samme kakeboks?

Først må vi besvare det første spørsmålet. Det er spørsmålet som ble stilt i overskriften. Hvor er det best å henvende seg? I og med at bakverk kan defineres på denne måten:

Bagværk
er resultatet af en proces hvori en række spiselige ingredienser – typisk vil
mel, æg og væde indgå – blandes til en dej og bages i en ovn eller lignende.
Udkommet kan fx være brød eller kage.

Mel er altså en greie. Hvem kan en del om mel? Burde ikke det være opplysningskontoret for brød og korn? På hjemmesiden sin skriver de at:   

Opplysningskontoret for brød og korn sitt formål er å drive generisk opplysnings- og informasjonsvirksomhet om norskprodusert korn og norskproduserte bakervarer, på vegne av alle aktørene i verdikjeden.

Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å skape matglede, matlyst og bakelyst, og skal formidle matkunnskap om brød og korn. Temaene ernæring/helse og miljø/bærekraft knyttet til matkorn er sentrale, og vektlegges i samsvar med myndighetenes kostråd og bærekraftsmål.

Virksomheten finansieres gjennom omsetningsavgiftsmidler på korn og direkte tilskudd fra møller, bakere og leverandører til bakerbransjen. Omsetningsavgiften forvaltes av Omsetningsrådet og administreres av Landbruksdirektoratet.

Da er det hyggelig å finne, at når man søker etter jernkaker på Google, kommer følgende nettadresse opp: https://brodogkorn.no/question/hva-er-jernkaker/

La oss trykke på denne linken og se hva vi finner. Det som dukket opp på min maskin fra Opplysningskontoret for brød og korn (ha friskt i minnet hva du nettopp leste over av egenomtale om nettstedet):

Siden Opplysningskontoret for sentrale bakverksingredienser har valgt å svare blankt på spørsmålet om jernkaker, kan vi spørre andre steder. Vi blir rett og slett tvunget til å bruke den høyt elskede, etteretterlige og ikke minst mye brukte artikkelen fra forskning.no om «Julekakenes historie».  Her leser vi blant annet:

I boka Ganens makt deler Notaker julekakene inn i tre kategorier. De som stekes i jern, de som lages i smult og de som inneholder gjær eller bakepulver, og stekes i ovn.

Av disse er jernkakene de som har lengst røtter her i landet.

– Jernkaker er i alle fall tusen år gamle, og de fleste var runde. De firkantede jernene er dokumentert i Europa fra 1400-tallet, men er særlig mye brukt i de nordlige delene av kontinentet, sier Notaker.

De vanligste jernkakene er altså goro og krumkaker, men der lages varianter som strull og avletter. Vanligvis bruker julebloggeren å lage tre slag jernkaker. Så også i år. Men i og med at avletter ikke er med i julebakeboken, er denne i år byttet ut med strull.

Du vil kanskje tro at jernkaker godt kan oppbevares i samme kakeboks, siden de liksom er samme greia. Nå er det viktig at du huske på det du har lært om avstandsregler under pandemien. Vi snakker ikke meteren og kohorter helt konkret, men tenk på det billedlig. Tenk at ett kakeslag utgjør en kohort, og at kohorter ikke deler kakeboks. De ulike kakeboksene for de ulike kohortene tilsvarer meteren, eller bruk av pleksiglass, eller hva du nå måtte ønske å sammenligne det med.

Hvorfor det?

Jo. Til og med de nær beslektede vaffelavartene som jernkaker i realiteten er, er ikke samme greia. Vi har noen smaksvariabler. I strull bruker vi vanilje, i krumkaker konjakk og i goro kardemomme. Vi er ikke interessert i at disse kakene skal ta smak av hverandre, og at smaksopplevelsen ved spising av nevnte kaker skal minne om den forsmedelige «julekakegate» på Heim-quizen på Hamar, da julebloggeren ikke klarte å identifisere  knuste julekaker, der disse kohorreglene ikke var nøye fulgt (hvis du sier at siste påstand bare er en bortforklaring, kan du velge svar selv: a) hva vet du om oppbevaringsforholdene av julekakene pre-quizsituasjon? eller b) ingen kommentar). La oss ikke snakke mer om det. Det er ikke i noens interesse at julekakene skal assimileres i samme boks til samme smaksopplevelse. Det blir ikke et fargerikt fellesskap, det blir mer som en slags smakståke. Derfor: Husk på julekakekohortanbefalingen og la det fargerike fellesskapet oppstå på julekakebordet.

Et julekakebord som ikke er et fargerikt fellesskap, er et trisk julekakebord.

Og strulloppskriften, hva slags terningkast? Jo, selvfølgelig:

              ⚄