Julemusikal

Hvordan klarer man å gjøre koselige familiefilmer skumle?

Det er relativt enkelt. Man lager en data-animert film, som skal ha store mengder likheter med en live-action-film, og i stedet for å bidra med realistiske tegninger, sannsynligvis fordi man simpelthen ikke er i stand til å tegne godt nok, lager man creepy framstillinger av søte og snille barn, engler, alver, julenissen, gode hjelpere og Tom Hanks som konduktør.

Dette er milevidt unna Spielbergs Tintin-film, med Simon Pegg og Nick Frost som Dupont og Dupond, Andy Serkis som den store helt, kaptein Haddock, og kanskje ikke minst, Daniel Craig som den onde antagonistskurken Sakharine. Dette skal vi ikke gå nærmere inn på her. Vi skal faktisk omtale en julemusikal. En lettere animert sådan, kan det virke, med Tom Hanks, og da må det være selveste Polarekspressen.

Det som er et element i Tintin-produksjonen, er at Steven Spielberg hadde en del kontakt med polarekspressreegissør Robert Zemeckis, og det er svært tydelig at Spielberg har lært av feilene Zemeckis gjorde.

Bare se på stillbildet til traileren under. Er denne ungen naughty or nice?

Av traileren forstår sikkert også leserne hvorfor det eneste denne filmen ble Oscarnominert for, var lyden (også Josh Groban sin sang, da, rett skal være rett, men musikalske greier henger jo sammen med lyd).

Hvis det ikke er noen som vet hva filmen handler om, så tar vi et vanlig raskt resyme på (faktisk) norsk-Wikipediansk uten oversettelse:

En ung gutt fra Grand Rapids, Michigan, sover i senga på julekvelden. Han har sluttet å tro på at julenissen finnes, fordi han bare så etterlignende skapninger og klær. Men ved midnatt kommer det et stort og magisk tog som stopper rett utenfor huset hans, midt i gata. Toget heter «Polarekspressen», og er på vei til Nordpolen for å besøke nissen der. Toget tar også med seg barn som mister troen på nissen, slike som han, til Nordpolen. Gutten blir med toget, og reiser gjennom hele landet. Men imens skjer det rare ting ombord. Gutten møter et spøkelse som bor på toppen av toget, og senere hjelper til med å styre toget. Det ender med gutten møter nissen, og får en julegave: en bjelle. Dessverre mister han bjellen på tilbakeveien, men får den tilbake i en av nissens gaver hjemme hos ham selv.

Hva sier anmelderne? Eksempelvis sier Roger Ebert:

«The Polar Express» has the quality of a lot of lasting children’s entertainment: It’s a little creepy.

But the technology was not quite up to the challenge of Mr. Zemeckis’s vision.

Som Kathi Maio, legger til, og vi kan også ta med oss hva Associated Press, skriver:

People in Hollywood should never work with children or animals, W.C. Fields once said. Maybe that should be expanded to hyper-realistic computer-generated children and reindeer, too.

Og så må jeg bryte sammen og tilstå at jeg er litt svak for AV Club, sin omtale:

As a spectacle, The Polar Express looks remarkable. As a film, however, it’s the equivalent of an elaborately wrapped Christmas present containing a nice new pair of socks.

Før omtaleskjemaet kan tas i bruk, trenger julebloggeren hjelp fra oven. Kanskje Josh Groban kan hjelpe oss?

Nå har vi trua! Nå kan vi omtale!

Nakkehårfaktor

3 – Spennet mellom Tom Hanks sin snakkesynging og Josh Grobans lyriske baryton blir litt stort. 

Julestemningsfaktor

3 – Anmeldelsen over, sier det meste. Det er lagt mye i innpakningen, men lite i innholdet. Da blir presangen mang får omtrent som dorullholderen undertegnede lagde på sløyden i 4de klasse.

Julebudskapsfaktor

3 – Dorullholdereksempelet over, var bare for å unngå å sammenligne filmens budskap med ullsokkene undertegnede forsøkte å strikke i 5te klasse.

Bjelleklangfaktor

5 – Dette er faktisk ikke så ille.

Glitter og glam

4 – Da snakker vi bare Nordpolsekvensen. Men det var tross alt ikke så ille det heller.

Sovner fruen ?

6 – Selv om hun ikke sovnet, var dette til tider en litt vanskelig film. Det som reddet hele filmen i land for hennes del (etter eget utsagn). Var 30 sekunder med Steven Tyler fra Aerosmith som løytnant-alv. Her var det endelig en karakter som passet til å være lettere animert i filmen-

Nei, har du sett? Det hjalp med å få trua. Det viste seg at filmen ikke var skrekkelig likevel! 24 poeng. Det gir terningkast:

             ⚃