Julemusikal

Karius og Baktus er en barnemusikalfilm med høy teknisk animasjonsstandard

Kjære julebloggleser!

Når du leser denne overskriften, tenker du kanskje at julebloggeren har funnet en eller annen tilnærming som legitimerer en anmeldelse av Karius og Baktus som julemusikal. Her skal jeg med en gang ile til og avsanne ryktene. Grunnen til involveringen av Karius og Baktus i dette blogginnlegget, er at det er en barnefilmmusikal som representerer originalitet og en høy teknisk standard på animasjonssiden.

Når det gjelder det sistnevnte, er vel ikke det så overraskende. Ivo Caprino var tross alt oldebarn av Hans Gude (han med «Brudeferden i Hardanger»), og Caprino hadde tross alt en bred utdannelse innen animasjonsfilm. Han studerte dukkefilm i Praha, miniatyr- og trickfilm i Roma og tegnefilm i London. Caprinos musikalanimasjonsfilm, Karius og Baktus er animasjonssmessig way beyond dagens julemusikalanimasjonsfilm: Mariah Carey’s All I Want for Christmas Is You (2017)

Filmen handler om den unge Mariah, en liten jente som drømmer om å få en hund til jul år etter år. Denne julen får drømmen hennes næring etter å ha sett en valp ved navn Princess i den lokale dyrebutikken. For å se om hun er klar for ansvaret, får Mariah i oppgave å hundepassere onkelens gale hund Jack, som snurrer på familiens ferieforberedelser med sine forskjellige skjellsord.

Folk som har sett hele filmen har sagt ting som (imdb):

Denne filmen hadde ikke noe å vise barna når det gjelder hva julen handler om. Den viste bare slemme mennesker. Den presenterte også to personer som ikke hadde det gøy, konkurrerte og jukset. Det var en fryktelig opplevelse. Jeg likte det ikke i det hele tatt. Fryktelig, grusomt, grusomt!

Julebloggeren beklager at det ikke var sang i det 10 minutter lange klippet fra filmen, som du kunne lide deg gjennom litt lenger opp i innlegget. Du som leser dette innlegget kan prøve å forestille deg roughly 85 minutter av en film som er bygget opp rundt fortellerens monsterjulesanghit, som man på samme måte må vente og vente for å få lov til å høre denne monsterhiten som har gitt filmen sitt navn. Kanskje er det uklokt å tvære ut et julesangkonsept, sågar et svært kommersialisert julesangkonsept, til å bli en fullstendig julebarnefilmmusikal. Jeg skal ikke en gang begynne å snakke om animasjonen, den taler for seg selv. 

Se heller Karius og Baktus!

Jeg må forsøke å gi filmen en viss vurdering:

Nakkehårfaktor:

2 – Beklager, Mariah! Du synger fantastisk, men det blir for lite og for sent!

Julestemningsfaktor

1 –  Fraværende

Julebudskapsfaktor

1 – Nesten fraværende

Bjelleklangfaktor

1 – Fraværende

Glitter og glam

1 – Igjen blir det veldig feil

Sovner fruen (evt gjestene)

1 – Fruen ville sovnet etter 33 minutter (av 91)

Til sammen git dette 7 poeng, og vi runder av NED:

                  ⚀

Dersom du skulle finne på å se filmen, unngå å se den sammen med folk som har noen som helst form for kunstutdanning, filmvitere, historiefortellere, hundeelskere, juleelskere og barn!