Julehefte

Årets julete julemedieomtaler

I 2018 ble omtalte vi 24 juleromantiske filmkomedier her på bloggen (disse anmeldelsene er dessverre ikke lenger tilgjengelig for allmenheten etter at blogg.no i 2019 valgte å bli en elitebloggplattform for virkelighetsfjernsynsdeltakere. For øvrig synes jeg at TV1 Øst, eller TVL burde lage realityprogrammet julebloggerne, eventuelt adventsbloggerne, eller for å dra det ut i ytterligere politisk korrekthet: Høytidsbloggerne [da kan man også dekke flere høytider og inkludere både pinsebloggere, allehelgensbloggere, eidbloggere og sukkotbloggere, for å nevne noen], jeg stiller gjerne opp med gripende og interessante bakehistorier, juleverkstedtips [her er det utelukkende snakk om elg i solnedgang på fyrstikkeske gjennom nydelig klipping og liming av filt i mange farger, samt heftig bruk av glitterlim og andre festlige effekter] og omtaler av julete medieprodukter, gjerne iført stygg genser. NB! Julebloggerfrue.no tillater imidlertid ikke stygge julegensere i husstanden, jeg har en idé om at dette kan omgås med at min voldsomme fanskare sender meg stygge Hanukkah-gensere, størrelse XL, gjerne med innebygde elektriske effekter og eventuelt med nydelige påskrifter av typen Lets get lit). Dette har siden blitt fulgt opp med at vi 2019 omtalte vi juleaktige sanger her på bloggen, i 2020 ble det daglige adventsfjernsynsjulekalenderanmeldelser og i 2021 var det daglige julefilmmusikalanmeldelser.

Hva blir det i år? Og hvordan har du som leser det nå? Har du det litt som William i MGPjunior, som i årets finale sang:

Bam Bam Bam, pulsen slår
Hodet eksploderer nå
Tankene løper, jeg vil bare stoppe opp

Kan det være at julebloggeren skal anmelde 24 julesitcoms, skal julebloggeren anmelde 24 juleradioprogrammer, skal julebloggeren anmelde 24 julegameshows?

Nei.

Julehefter

I år blir mediet analogt. Julebloggen skal rett og slett omtale 24 julehefter. Store norske leksikon (snl.no) skriver om julehefter at:

Julehefter er spesielle publikasjoner utgitt hver jul, opprinnelig uavhengig av de vanlige ukebladene. Nå er juleheftene hovedsakelig tegneseriehefter. Også i Danmark, Sverige og Storbritannia er det tradisjon for å gi ut tegneseriehefter til jul.

Det første norske juleheftet, Julegave eller en liden samling av udvalgte Selskabs- og Drikkeviser ved norske Forfattere, utkom i Drammen i 1817. Det første juleheftet for barn kom 1845 og hadde tittelen Julegaven for barnlige sind.

Wikipedia deler juleheftene inn i to hovedkategorier:

  1. Tegneserier
  2. Resten (dvs hefter med religiøst, kulturelt og sosialt innhold)

Bloggen kommer til å omtale både tegneserier og andre julehefter. Heftene blir vurdert etter hvor stor julestemning julebloggeren kommer i etter å ha lest juleheftet.

Vi skal ta et eksempel med noe som ikke er et julehefte, men enn julebok, nemlig Peppas juleenhjørning. La oss stjele presentasjonen fra https://www.norli.no/boker/barneboker/fra-2-ar/peppas-juleenhjorning :

Peppas juleenhjørning

Kom i julestemning med Peppa Gris.

Julen nærmer seg, og Peppa og familien skal på julemarked. Der er det deilig mat, morsomme aktiviteter og en karusell med en juleenhjørning. Peppa får nok en magisk jul i år! Supernydelig bildebok om Peppa – storsjarmøren med høye seertall på NRK Super – som bor sammen med mamma og pappa og lillebroren Georg. Hun elsker å leke og være sammen med familien sin og vennene sine, og så liker hun å hoppe opp og ned i sølepytter.

Observante lesere har notert seg at bokomtalen lover julestemning. Heldigvis har Apa-avisen (skoleavisen til Apalløkka skole i Groruddalen), definert hva julestemning er https://skoleaviser.no/apalloekka-skoleavis/article/hva-er-julestemning  :

Julestemning inneholder 5 bestanddeler:

  1. Trang til pepperkakebaking (subsidiært pynting av nevnte pepperkaker)
  2. Avspilling (dog ikke egen fremføring) av julesanger
  3. Fremfinning av julepynt (her er gloing på allerede fremfunnet julepynt likeverdig julestemningsmessig)
  4. Se på julefilmer
  5. Spise god julemat

Dersom et julehefte fremkaller samtlige bestanddeler, er julestemningen høy, og heftet belønnes med 5 stjerner. Dersom man eksempelvis får lyst til å bryte ut i julesynging, er julestemningen lav, og heftet belønnes ikke med en hel stjerne en gang (nå har jeg fått beskjed på øret om at egen fremføring av julesanger er likeverdig med lytting til julesanger julestemningsmessig, hvilket innebærer at trang til å bryte ut i julesang kan belønnes med en hel stjerne).

Peppas juleenhjørning ble lest høyt for barnebarn som snart fyller tre år. Hen satt stille under hele den Torbjørn Egner-aktige seansen, og anmodet entusiastisk om et da capo da boken var ferdig lest. Vedkommendes opplevelse har imidlertid liten innflytelse på vurderingen av juleboken Peppas juleenhjørning.

En juleenhjøring skaper jo pepperkakeformforventninger. Boken er også overøst med allerede fremfunnet julepynt. Karusellscenen vil man helst se live, og drømmer om julefilm. Imidlertid er det slik at trangen til julemusikk og julemat er fraværende (kanskje det sistnevnte er grunnet en juleangst for kannibalistiske innslag i barnelitteraturen, og det skal vi ikke ha noe av). Dette medfører følgende totalvurdering: