Juleblogg

Hva er årets bloggkonsept?

Spenningen er til å ta og føle på, 

som Kristin Gjelsvik fikk 2841 likes for å ha sagt i desember 2019.

Skal vi tro mediebildet, så er det mye politisk ukorrekthet som er ute og går om dagen. På listetoppen er vel fortsatt julefotball-VM i Qatar. Julebloggeren registrere at mange av de kritiske røstene til fotballjule-VM støtter Qatar på andre måter, for eksempel ved å reise til London på fotballtur, hvor man gjerne lander på Heathrow. Det blir litt som om kritikere av Kina kjører Volvo, og bruker produkter som smarttelefoner, nettbrett og PCer. For de som nå tror at julebloggen er en blogg av typen «den som er uten synd, kan kaste den første sten» (jf Joh. 8), kan det beroliges med at så kommer ikke til å skje. For de som ønsker en nærmere utdypelse av hva som er årsaken til dette, anbefales svært spesielt interesserte å lese Vigdis Ystad sin innledning til Henrik Ibsens mesterverk Brand.

All politisk ukorrekthet i mediebildet borger for at man i årets juleblogg kunne omtalt 24 julemarkeder uten omtanke for miljø og bærekraft og uten respekt for alle som sliter økonomisk i denne dyrtid og som finner liten trøst i alle ekspertuttalelser om at vi befinner oss i en perfekt storm. Dog er det imidlertid slik at CNN ellevte i ellevte klokken elleve i det Herrens år 2022 (Ja, Julebloggeren bruker A.D. Uten D, ingen jul), hadde sin kåring av verdens beste julemarkeder: https://edition.cnn.com/travel/article/top-christmas-markets/index.ht

CNN mener å kunne spore det eldste julemarkedet tilbake til 1298 i Wien, og de nevner i fleng:

 • Basler Weinachtsmarkt (Europas beste julemarked i 2021)
 • Wiener Christkindlmarkt (fra byen med de eldste julemarkedtradisjoner)
 • Christkindelsmärik i Strasbourg (med tradisjoner tilbake til 1570)
 • Brussels Winter Wonders and Christmas Market (begge vertsbyene for Europaparlamenetet kan med andre ord sine julemarkeder)
 • Old Town Square and Wenceslas Square Christmas markets, Praha
 • Fira de Santa Llucia i Barcelona (med røtter tilbake til 1786)
 • I Mercati Natale, Piazza Santa Croce, Firenze
 • Advent i Zagreb
 • Jul i Tivoli, København
 • Tallinns julemarked
 • Skansens julmarknad, Stockholm
 • Tuomaan Markkinat, Helsinki
 • Vörösmarty Square and St. Stephen’s Basilica Christmas Market, Budapest
 • Gendarmenmarkt, Berlin
 • Christkindlesmarkt, Nürnberg
 • Hyde Park Winter Wonderland, London
 • The Distillery Winter Village, Toronto
 • Winter Village at Bryant Park, New York
Julemarked i Praha. Foto: Shutterstock/Martin Divisek
Foto: Shutterstock/ Martin Divisek

Observante lesere, som også er i stand til å telle, har registrert at CNN bare har tatt med 18 julemarkeder fra sin liste. Da er det flott at vi er velsignet med en nasjonal riksavis som Aftenposten, som presenterer norske julemarkeder, og det bare én uke etter CNN:

https://www.aftenposten.no/reise/i/8QXb0W/julemarkeder-norge-rundt

Aftenposten supplerer med:

 • Henningsvær (Nordens Venezia)
 • Høy julekosfaktor i Trondheim
 • Kanefart og reinsdyr på Røros
 • Julestemning mellom de 7 fjell (Bergen)
 • Norges triveligste nissepar i Egersund
 • Julemagi på Sørlandet (Kristiansand)

Kanskje julebloggen burde hatt selvhjelpsartikler av typen: Hvordan dra på julemarked uten å få dårlig samvittighet, eller Din guide til nullutslippsjulemarkedet (her er det selvfølgelig en fare for at dette oppfattes ironisk av klimaendringsfornektende klimarealister og av de som tror på menneskeskapte klimaendringer SAMTIDIG [litt livets harde skole der altså, jf bruk av CapsLock]), eller Hvorfor er det bedre å kjøpe kinesiskproduserte produkter på julemarked enn å se Qatars VM i julefotball på fjernsyn. Men som du sikkert har forstått er julemarkeder, både innaskjærs og utaskjærs, ikke tema i år.

Julebloggen har valgt å gjøre presentasjonen av årets julebloggkonsept til en fantastisk reise, med en lettere dystopisk avledningsmanøver, før vi utnytter resten av adventstidens novemberdager til å presentere årets bakekonsept og hvilket medium som er gjenstand for årets kulturelle undersøkelser.