Juleblogg

Julefotball-VM, gynekologer, jordmødre, barselavdelinger og adventstid

«Og jeg forbanner åndens rene

Narraktiget: å tro seg stor!

Forbanner blendverk-fenomenet

Som kleber sansene til jord!

Forbanner hykleriske drømmer

Om ry og navn med evig liv…»

I disse julefotball-VM-tider, hva er vel bedre enn å starte den formelle bloggsesongen med «Entusiasme og raseri»? Julebloggeren er fullt klar over at Ari Behn hentet disse linjene fra Goethes Faust i Andre Bjerkes oversettelse. Og man kunne kanskje tro at Goethe bedrev en tidligtysk FIFA kritikk (ref Mammon) ved å påpeke at:

«…Mammon som vil egge / Vår trang til djerv aktivitet, / Men rer vårt leie for å legge / Oss ned i bløt uvirksomhet»

For de som ikke har lest «Djevelens omgangsfelle», Bjerkes eget fantastiske essay som innleder bokklubbutgivelsen av Faust, kan det være dristende å minne om anekdoten til slutt. Denne beskriver Goethes lykke over å ha klart å fullføre Faust, og Goethe skal ha uttalt: «Det jeg har igjen av livet, (…) kan jeg bare betrakte som en ren gave, og i grunnen er det nå helt likegyldig om jeg gjør noe, eller hva jeg gjør» (uten sammenligning for øvrig kan dette kanskje leses som en parallell til å komme i havn med julebloggsesongen). Som kjent døde Goethe i overkant av et halvår etterpå med sine siste ord: «Mer lys

I motsetning til Goethe gjenoppstår julebloggen årlig, for å gi leserne mer lys, om igjen og om igjen gjennom adventstiden, og i mellomtiden er leserne sikkert helt likegyldige til om julebloggeren gjør noe, eller hva hen gjør. (Med den forskjell at den trofastste leserskaren hevder den forventer at julebloggeren mellom julebloggsesongene evaluerer sist sesong og forbereder den neste).

Julebloggeren lover på tro og ære at julebloggen i så liten grad som mulig skal handle om dette naturstridige mesterskapet som nå forsøker å stjele lyset fra vår adventstid. Noen referanser blir det helt sikkert, og avsløringen av årets konsepter kommer litt etter litt fram mot 1ste desember (en nesten bjerkesk rimopplevelse i denne setningen altså #beklager).

Kan man gjøre annet enn å se fotball i desember?

FIFA har mange flotte medlemsland. I flere av FIFAs flotte medlemsland, lages det julefilmer. La oss begynne med å spole 50 år tilbake, til OL i Sapporo (ja, undertegnede vet at OL ikke foregikk i desember, men 3-13 februar), dette OL hvor Norge ble nr. 7 på medaljestatistikken (2 gull – Solberg og Tyldum, og Ard Schenks store mesterskap), husker sikkert alle ishockeyinteresserte at Norge kom på 8. plass i denne turneringen, på plassen bak Vest-Tyskland. Vest-Tyskland hadde på sitt lag den legendariske målvakten Rainer Makatsch. De som ikke husker hr Makatsch, simpelthen fordi de ikke følger med på ishockey, husker sikkert hans datter Heike Makatsch fra Love Actually (rollekarakteren Mia, Alan Rickmans uskikkelige sekretær). Love Actually inspirerte den nederlandske stjerneregissøren Joram Lürsen til å lage Alles is Liefde (2007). Dette førte igjen til en tysk remake av sistnevnte film i 2014: Alles ist Liebe. For de som er over gjennomsnittlig interessert i juleromantiske filmkomedier, kan man her får én ring (nærliggende å føye til OL-ring, #beklager) sluttet ved å oppleve nettopp Heike Makatsch som den forsmådde fruen.

Dersom du ønsker å bevege deg utover engelskspråklige, nederlandske og tyske filmer, finner du eksempelvis finner du på NETFLIX flotte bidrag fra Italia og Spania.

La oss begynne med den frekke italienske voksenkomedien Natale a 5 stelle fra 2018. Og hvis du ikke blir trigget av denne omtalen: Når den italienske statsministeren møter sin elsker og politiske rival på en offisiell tur til Budapest i julen, går tingene av skaftet, behøver du kanskje ikke å se akkurat denne filmen.

For de som er glad i klassisk juleromantikk, er den spanske A mil kilómetros de la Navidad fra 2021. Her er det revisorer, sjokoladefabrikk, julespill og juleromantikk. Julefødsel og julegynekolog (mye julebudskap her, altså), og alt sammen er tungt inspirert av Dickens. Det borger for skyhøy kvalitet! Ikke minst når NETFLIX markedsfører filmen som #dånbar, #sjarmerende og #romantisk!

Blir dette litt for europeisk, synes du? La oss ikke glemme at i landet med mer en 250 etniske grupper og muligens over 500 ulike språk, finnes det en stor filmindustri som ofte betegnes som Nollywood. Nollywood har fått sitt bidrag i NETFLIX sin julefilmkatalog med A Naija Christmas fra 2021, hvor en mors juleønske – og den store belønningen som følger med – sparker i gang en beinhard konkurranse mellom sønnene hennes. Denne filmen markedsføres som både #sjarmerende og #romantisk, men er altså ikke dånbar.

Til slutt må vi slå et lite slag for en fransk juleklassiker: Le Pays d’où je viens, fra 1956. Greia her er som følger: En julaften ankommer en ung mann, Eric, til en liten provinsby. Her møter han Julien, en barpianist som er hans eksakte dobbeltgjenger. Julien er forelsket i Marinette, en pen servitør, men han er for sjenert til å lage noen kjærlighetsoverture. NETFLIX har gitt denne filmen sjangerbetegnelsen #fransk. I tillegg omtales filmen som #absurd og #romantisk. Måtte både denne og andre juleklassikere bidra til mer lys i adventstiden