Julehefte

Alt er ikke bedre i Sverige

Vi skriver nest siste arbeidsuke før jul.

Arbeidsplassens lokaliteter er preget av julepynting og kjøpepepperkaker, mon tro om julelunsjen vil åpenbare julemat og julesang, der julelunsjforventningene blinker i det fjerne? I alle fall går julebloggeren ut fra at julelunsjen på jobben i betydelig grad overstiger jule-Lunch.

Samtidig ligger det en liten frykt for hva som kan dukke opp på arbeidsplassen de siste to ukene før jul. Sjefen har en slags parole om at: «Du har ikke mer moro enn det du lager sjøl». Gjennom grensetesting og operasjonalisering av kreative ideer, har det de siste dager tydelig fremkommet at det han egentlig mener å si er at: «Du har det ikke mer moro enn det jeg finner akseptabelt, og jeg kunne ha vært i stand til å lage sjøl». En liten, men viktig nyansering der. Med tanke på tegneserien Lunch sin innflytelse på nevnte sjef, dukker det likevel opp bange anelser med tanke på arbeidsplassens faktiske julelunsj. Måtte den bli svært ulik jule-Lunch!

Vi skriver også Luciadagen.

Luciatoget har gått, uten forsinkelser, uten at det er tull med en sporveksler og uten at en kjøreledning har falt ned.

Hva passer vel bedre på slik en dag å omtale et svensk julehefte?

Jeg må si at Åsa-Nisse 2022, fra Bokförlaget Semic, er en demonstrasjon på at alt ikke er bedre i Sverige. Gösta Gummesson & co ser ut til å ha laget en fortreffelig jul-läsk special, men julestemning handler ikke om det. Julestemning handler ikke om tjuvjakt, morsomme poteter, ommøblering, skøyter og seil. Julestemning handler om pepperkaker, julefilmer, julemat, julesang og ikke minst julepynt.

Åsa-Nisse har bakverk, men det går ikke klart fram at det er pepperkaker. Åsa-Nisse gir tydeligere hint til julemat og ikke minst til sang i adventstiden, selv om dette er knyttet opp til den interessante svenske høytiden Lucia, som markeres ved at flere mennesker samles i taushet og kaster blikk på et fjernsynsapparat. Et fjernsynsapparat uten julefilm i en stue uten julepynt.

At mennesker har en hang til å samles i taushet, kjenner vi eksempelvis fra kvekerne og retreat-bevegelsen, dog uten innblanding av fjernsynsapparater eller andre elektroniske forstyrrende elementer.

Samlet sett, må julebloggeren medgi at Åsa-Nisse 2022, er et flott julehefte, med mye koselig stoff og en viss grad av julestemningsfaktor.