Julehefte

Den store juleløgnen

Denne overskriften lyste mot oss i Aftenposten 3dje juledag for åtte år siden.

Helle Skjervold, som nå er viden kjent i kraft av sin stilling som podcast-sjef i VG, skriver i ingressen denne juledagen at:

Det smerter meg å innse at jeg er blitt holdt for narr, og det av mine egne foreldre. Og jeg mistenker dessverre at det er flere av oss der ute.

Og hun nevner i fleng områder hvor hun har blitt holdt for narr:

  1. Det er ulovlig å kjøpe juletre før lille julaften. Her kan det berettes at én av mine arbeidskolleger har forsøkt denne tilnærmingen til juletrehandling. Det endte med at man til sist, etter megen møye og stort besvært, klarte å få kjøpt det siste juletreet på en lokal Shell-stasjon. 
  2. Grevinnen og hovmesteren  sesJulebloggeren tillater seg å legge til at han alltid har undret seg over hvorfor vi nordmenn sitter og glor på et nyttårsselskap på lille julaften.
  3. Serinakaker er best. Her hevder VGs nåværende podcast-regent at kakens popularitet utelukkende skyldes dens produksjonsmessige enkelthet. Ikke noe jern å brenne seg på, ingen deig som skal kjevles osv.
  4. Det finnes bare én jule-CD. Det er nå leserne forstår at det har skjedd mye på åtte år. Skal du lage ny (sekularisert) julespilleliste i år, kan du innlede med denne:

Helle Skjervold avslutter sin artikkel med:

Det er med tungt hjerte – og kanskje i seneste laget – jeg innser at julen kan gjøres på andre måter. Jeg kan ikke annet enn å søke trøst på den eneste måten jeg kjenner, ved å spise hele boksen hjemmelagede serinakaker.

Men dette er tross alt en julehefteomtale. Hva har den store juleløgnen om at det finnes ikke ett enkelt fasitsvar på hvordan julen skal feires med julehefter å gjøre? Du som har vært trofast leser av bloggen har forstått dette allerede. Julehefteindustrien handler om reutgivelser av gamlegreier i juleinnpakning. Det grelleste eksempelet på dette så langt, er Egmont-heftet: Julelkassikere.

Julebloggeren er provosert.

Ingen jul uten, liksom. Det er jo et hefte uten jul!

Jag är inte besviken!

Jag är förbannad!

Her presterer forlaget å smøre sammen 48 sider med ræl, julestemningsmessig. 

Dette er enormt svakt!

DET ER IKKE 48 SIDER MED JULEMORO!!!!!

I DETTE HEFTET FINNES INGEN JULEKLASSIKERE!!!!!

Selv om det står Julen 2022 på forsiden, er det 48 sidene med Hårek, Snøfte Smith og Skipper’n blottet for julestemning.

At vikingen Hårek er det, er ikke så rart, men de to øvrige fiksjonsfiguren hører hjemme i en tidsalder der det da kunne være mulig med en LIIIIIIIIIIIIIITEN innsats å flette inn noe som kunne minne om julestemning.

Aldeles skrekkelig!!!!!

DETTE BØR DU VIRKELIG STYRE UNNA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

(Jeg har forsøkt å avslutte uten stjerner, selvfølgelig, og heller understreke advarselen om makkverket på 48 sider med 48 utropstegn. Jeg kan ha kommet ut av tellingen i affeksjonen over hvor dårlig dette såkalte juleheftet er. Klager kan sendes julealf-redaksjonen, på e-postadressen: julealf@julealf.biz. Bekymringsmeldinger kan sendes: julebloggerfrue@julealf.biz)