Julehefte

En gyngende seismolog

Sigmund Falch er en kjent person for de fleste.

Bare tenk på den fantastiske reisen han har vært med på da han slo gjennom som en av de gyngende seismologer. Sammen med Jan Staff og The Psycho Halvorsen Brothers (hvor Askild Hagen er den eldre Halvorsen og Håkon Johnsen er den yngre Halvorsen – har du glemt The Psycho Halvorsen Brothers, anbefales et gjensyn med LørDan på NRK fra 5. november 1988), har seismologene moret oss i Hallo i uken, barnefjernsynsserien UHU og for ikke å snakke om radioklassikerserien: Hjelp, vi må på biblioteket med en eneste gang. Tjo!

Sigmund Falch kjenner du som bakmann til denne serien (sammen med den yngre Halvorsen):

Falch er også mannen bak 5080 Nyhetskanalen på NRK og en situasjonskomedie som visstnok heter Side om side (her må julebloggredaksjonen bare beklage. Den sistnevnte greia er totalt ukjent for oss her i redaksjonen. Beklager igjen vulgær a-endelse. Vi har ikke helt kommet oss etter svinebustblogginnlegget fra i går).

Men Sigmund Falck er også glad i arbeiderbevegelsens arkiv, hvor man kan finne flotte bilder som man gir ny billedtekst, og det gjerne på nynorsk, som er det mest naturlige fra en herremann fra Kongsberg.

Det skal innrømmes at det spøkte litt for denne julehefteomtalen.

Julebloggeren var dum nok til å ta med seg juleheftet på sin arbeidsplass, hvor det raskt ble oppdaget at juleheftet inneholder tobakksskildringer, og det er jo slett ikke woke i våre dager. Hvorvidt dette medførte inndragelse, underslag eller konfiskering av juleheftet av en øvrighetsperson på arbeidsplassen, vites ikke. Men plutselig var det borte. Forhåpentligvis har det ikke uforvarende havnet i sjefens bunke med verdiløse julehefter, sammen med Lunch, Knoll og Tott osv.

Det blir derfor en julehefteomtale etter hukommelsen, og med forside bilde hentet fra Norli.no (hvor juleheftet er utsolgt på nettlager. Som de skriver: Utsolgt på nettlager – vi sender fra butikk – En eller flere av våre butikker har varen på lager og kan sende den til deg! )

På Norli.no leser vi:

Sigmund Falch har et unikt blikk for morsomme og spesielle detaljer i gamle norske fotografier. Med både vidd og brodd tas leseren med på en underlig reise inn i fotografiene. Et julehefte hvor latterkulene står i kø!
Om Falch-serien: «Dette er så morsomt at jeg fikk ledd på meg et underbitt.» Vidar Magnussen
«Faren med Sigmunds bøker er at man blir avhengig.» Linn Skåber.
På forsiden av heftet sier Jon Almås:
Så enkelt. Så genialt. Og attpåtil nynorsk. Eg er stum av beundring.
Julebloggeren må bare påpeke at Jon Almås ikke er stum av an-be-het-else i sin knote-nynorsk!
 
Knut Nærum skriver:
Sigmund Falch er betre en Dostojevskij…
Her kjenner ikke julebloggeren Dostojevskij-kunnskapen til Nærum, men tillater seg å være uenig, selv om jeg ikke har tilstrekkelig Falch-kunnskap, ettersom jeg ikke kjenner denne Side om side-tingen.
 
Falchs jul 2022 er utgitt av Vigmostad & Bjørke. Etter hukommelsen, kan julebloggeren bare erindre episoder med julemat og julepynt i heftet. Det vil si at det er lite pepperkaker, julesang og julefilm [med forbehold om at julebloggeren husker riktig]. Dette medfører at jeg er uenig med Magnussen. Når så mange viktige objektive bestanddeler i julestemning, beskrevet av skolen som er lektor Lomsdalens juleidealskole i Oslo, SÅ ER DET IKKE MORSOMT!!!! OG ET RUNGENDE NEILINN SKÅBER!!!!! MINDRE ENN GJENNOMSNITTLIG JULESTEMNINGSFAKTOR ER IKKE AVHENGIGHETSSKAPENDE!!!!!!!!!!