Bakverk til jul

Følelsesmessig berg-og-dal-bane

Berg-og-dal-bane er en attraksjon i fornøyelsesparker der publikum sitter fastspent i vogner som kjører på en bane med bratte bakker og krappe svinger, kan vi lese på SNL.NO (https://snl.no/berg-og-dal-bane). Dette kan overføres til hvordan livet leves. Psykologisk institutt arrangerte i 2015 et seminar (selvfølgelig med servering av gratis kaffe) om borderline personlighetsforstyrrelse der de i «reklamen» skriver:

Tenk deg at ditt indre følelsesliv var som en emosjonell berg- og-dalbane, hvor vonde følelser slår til plutselig, uforutsigbart og flere ganger om dagen. Ikke nok med det, følelsene du kjenner på oppleves hundre ganger mer intense enn hva som er vanlig. Samtidig føler du deg ute av stand til å håndtere alle disse følelsene som på en kaotisk måte tar overhånd. Hva ville du gjort for å forsøke å mestre hverdagen og livet? Hvordan ville ditt liv sett ut?

Bli med på å forsøke å forstå den sammensatte kliniske profilen som personer med borderline personlighetsfortsyrrelse presenterer og bli med på å utforske de risikofaktorer som kan ledsage en person inn i slik lidelse.

En annen fremstilling av følelsesmessig berg- og dalbane finner vi hos vidunderpappa (https://vidunderpappa.no/folelsesmessig-berg-og-dalbane/ ), der vi får inngløtt i en småbarnfamilies morgenstress og når minstemann endelig har fått på parkdressen, så må en bleie skiftes. Men heldigvis hadde matpakkene blitt husket.

Libresse.no gir tips til hvordan man skal kunne håndtere en berg- og dalbane av følelser:

  • Kom deg i bevegelse
  • Del følelsene dine
  • Få godt med søvn
  • Slapp av mer

I går begikk julebloggeren julekoking av julesmultringer, til tross for at det ikke forefantes oppskrift på smultringer i årets juleoppskriftsbok. Vi som er fotballinteresserte fulgte med intens spenning runde 13 i NFL i går kveld. Playoffsen (som VG liker å kalle det) nærmer seg, og det fantes lag som med «riktige» resultater kunne bli klar for nevnte playoffs allerede når det er 5 serierunder igjen. Det å følge sitt høyt elskede Minnesota Vikings er i seg selv en emosjonell berg- og dalbane, hvor man av og til kjenner på om man er i ferd med å utvikle en borderline personlighetsforstyrrelse. Man venter på når det skal komme til å rakne. Det har raknet fullstendig to ganger i årets sesong, men i alle de andre kampene har jammen laget vunnet. Så også i går i en neglebitende thriller mot New York Jets, som plutselig har godt fra å være et typisk sisteplasslag, til å bli en playoffsutfordrer. Etter en slik påkjenning kan man ikke bare gå og legge seg. Baking er bevegelse, julebloggerfruen har det samme forholdet til idrett som julebloggeren har til industriell plastfoliekontroll (så det er ikke bare bare å dele følelsene), ergo ble det dårlig med søvn og avslapning.

Selv om det ble en sen kveld hvor klokken bikket midnatt, og man ved et Guds under tilfeldigvis hadde gjort klar en fattigmanndeig lørdag kveld, som godgjorde seg i kjøleskapet. Medførte dette at det kunne smultbakes mer. Dette ga selvfølgelig stor lykke, samtidig som julebloggeren måtte kjenne på skuffelsen over at juleoppskriftsboken ser ut til å være kjemisk fri for smultbakstoppskrifter. Hvordan i all verden kan da Cappelen Damm hevde at boken inneholder alt jeg trenger i adventstiden og julehøytiden? Også i dag slipper juleoppskriftsboken terningkast!