Julehefte

Makeløst makkverk

Overskriften på denne skrivelsen er selvfølgelig misvisende, eller et såkalt clickbait (NAOB: etymologsk fra engelsk clickbait, sammensatt av click, og bait ‘agn’), i og med at makeløst betyr (igjen jf NAOB): som det ikke finnes make til ; ualminnelig ; enestående. Dagens omtalte julehefte er ikke enestående, ualminnelig eller noe som det ikke finnes make til, simpelthen fordi juleheftet er et tegneseriehefte som er sammensatt av to tidligere utgitte tegneseriehefter. Denne re-dobbeltutgivelsen av tegneseriehefter er påført «Julen 2022» på forsiden. Nøyaktig samme grep er gjort med andre re-dobbeltutgivelser, og i så måte er ikke denne julehefteutgivelsen makeløs.

Også begrepet makkverk, er relativt misvisende, i og med at makkverk betyr (igjen jf NAOB): lite grundig, lite omhyggelig utført arbeid ; verdiløst produkt. Produktet som skal omtales er nemlig grundig, bygger på omhyggelig utført arbeid og etter mitt syn slett ikke et verdiløst produkt som sådan. Men hva skjer med produktet når det er sammensatt av to tidligere utgitte produkter, som sågar ble publisert i helt andre kontekster, men nå har fått stempelet «Julen 2022» og sågar fått tilleggsstempelet «Julens store Asterix».

Julens store Asterix avfotografert på bloggerens kjøkkenbenk

Julebloggeren er en svært stor fan av Asterix, og vil påpeke at Asterix er kunst og beriker ethvert mottakelig sinn, som Kjetil Rolness sier. Dette i motsetning til kommersielle, stereotypiske, overflatiske og flyktige makkverker [som] gjør de åndsfattige enda fattigere.

Makkverket er det altså Egmont serieforlaget som står på, ved å sette merkelappen jul på Asterix. Det er i seg selv problematisk at en handling som foregår en 50 års tid før Juleevangeliet, markedsføres som julegreie, dette medfører også at innholdet i det som er julemerkelappet av Egmont, ikke bidrar til å fremkalle julestemning. Det i seg selv kunne vært ganske makeløst, hadde det ikke vært for at Egmont allerede har en lang tradisjon for sin praksis.

Forlagets omtale:

Julens store Asterix : julen 2022, av Goscinny, René

I år kommer det en tykk og herlig Asterix-bok til jul! Den inneholder de to klassiske, fantastiske historiene Tvekampen og Asterix hos vikingene, til glede for både gamle og nye lesere. Bli med Asterix og Obelix på eventyr, for begge disse historiene er blant de aller beste og morsomste i serien om Asterix!

I Julens store Asterix, Julen 2022, er pepperkakebaking, julepynt, julemat, julesanger og julefilmer fraværende!! I julestemningssammenheng kan overskriften forsvares!!! Dette er et julestemningsmessig makkverk, selv om det ikke er makeløst!!!! Likevel: DETTE STÅR TIL STRYK!!!!! HER ER DET INGEN JULESTEMNING!!!!!! INGEN STJERNER!!!!!!!!

PS. Undrer du deg over at du ser 5 stjerner over, når karakteren er null?? JuleAlf benytter et system der alle stjerner alltid skimtes, men hvor poenggivningen er representert ved farvede stjerner. Eksempelvis i gårsdagens prøveomtale av en julebok (altså slett ikke et julehefte!!!JuleAlf ber alle mindre konstruktive kritikere der ute til å lese ethvert blogginnlegg grundig nok til å forstå at de fleste innvendinger faller på sin egen urimelighet) fikk JULEBOKEN (og IKKE JULEHEFTET) Peppas juleenhjøring tre stjerner, og da så det slik ut: