Julehefte

Noen lodd i livet er tyngre enn andre

For eksempel å omtale et julehefte, hvor en av øvrighetsrepresentantene på arbeidsplassen høyt og tydelig forkynner at man har forventninger til omtale av et julehefte av personlige relasjonelle årsaker, er et lodd i livet som er tyngre enn å omtale Peppas juleenhjørning. Det er derfor nødvendig å gripe an noen omtaler litt annerledes enn andre. Det skal selvfølgelig ikke omtales hvilket julehefte det her er snakk om, men i det følgende forsøker undertegnede å ha en mer kronologisk og deskriptiv tilnærming til et julehefte, og heldigvis har vi allerede 30. november fastslått at det er 5 helt objektive kategorier for hva julestemning er, og disse ligger fast.

Årets jule-Nemi avfotografert på husstandens drillkoffert

Årets Nemi er ved første øyekast julete. Forsiden er preget av sne, hjerter, rødfarge og at det står «Julen 2022» under Nemi på forsiden.

Kolofonsiden preges av snelandskap med juletre, nisser og juledragen.

De første fire bildene omhandler gleden av å gi julepresenter, både til de man liker og de man nødvendigvis ikke liker så godt. Her er det mye barmhjertighet og nestekjærlighet. Juletreet på kolofonsiden har allerede bidratt til å bygge opp en forventning om julepyntgloing. Det skal derfor heller ikke stikkes under en stol at julebloggerens forventninger til å møte julestemningens øvrige bestanddeler, (vi nevner i fleng:

  • Pepperkaker

  • Julesanger

  • Julefilmer, og

  • Julemat)

 vil åpenbare seg i løpet av juleheftet. Vi får faktisk en filmreferanse på side 4, men den oppleves som vag. Her er det tydeligvis filmkos og ikke nødvendigvis julefilmkos som står i høysetet. Inntrykket rettes noe opp på side 5 takket være en Disney-referanse. På side 10 får vi en vag julesangreferanse, men også med antydninger om at noen mimer.

Etter skuffende julepresentseanse på side 11, må vi vente helt til side 24 før vi gjenfinner mer jul. Selvfølgelig må side 24 i juleheftet være julete. Min opplevelse er at hele side 24 i Nemi kunne ha reddet hele juleheftet. Her har vi følgende replikkveksling:

  • Hei, sitter du der nede? Kom så baker vi pepperkaker!

  • Nå fikk jeg skikkelig julestemning! Jeg vil lage julepynt og spise kaker og synge!

Så langt veldig bra, altså, før det hele snur i siste bildet, og vi rives ut av Nemis juledagdrøm med replikkene:

  • Synes det akkurat har vært jul, jeg.

  • Jeg er lei før det har begynt, merker jeg.

  • Kan vi ikke droppe gaver til de voksne i år?

Basert på alle disse inntrykkene finner julebloggeren det riktig å gi dette juleheftet to vurderinger: Nemis julestemning og leserens julestemning.

Nemis julestemning

Her savnes bare tydelige referanser til julemat, ellers opplever denne leseren det som om julestemningen til Nemi er relativt høy:

Leserens julestemning

Denne blir til stadighet satt på prøve gjennom hele heftet. Det er mye sne og kulde, som selvfølgelig var morsommere før, og så snart julestemningen bygges opp, så rives den ned. Men for alle vage julestemningsantydninger i heftet, og fordi det faktisk er flere julerelaterte striper i dette juleheftet, kan en leser sitte igjen med en opplevelse av at 4 av 5 av bestanddelene i julestemning delvis er ivaretatt. Det skulle da gi følgende vurdering: