Bakverk til jul

Smultbakstsjokk 3

Nå er det kanskje ikke et sjokk lenger, at det ikke forefinnes smultbakstoppskrifter i årets juleoppskriftsbok, men med en smultrest som bør brukes (minst mulig matsvinn! Er smult mat?), har julebloggeren likevel valgt å bake ytterligere en smultbakstkakesort.

Det er slik at desember er en julestressende måned. Baking må derfor av og til foregå til ukristelige tider. Eksempelvis når man en dag som denne har hele ettermiddagen og aftenen belagt med julestemningsskapende aktiviteter (ved 2, kanskje 3 av dem, i henhold til de objektive julestemningskategoriene – pepperkaker, julesang, julepynt, julemat og julefilm). Smultbakingens siste kapittel for i år er dermed allerede tilbakelagt.

Jeg må skuffe leserne med at jeg i år ikke har laget rosettbakkels. Men jeg har laget en av mine egne julekakeguiltypleasures (vet forresten ikke om noen julekaker egentlig er guilty pleasures, men med tanke på både mengde sukker og mengde mettet fett, men det vil vi helst ikke tenke på nå. Det er tross alt snart jul! Og når vi begynner å tenke på det, bør tiden for nyttårsforsetter være kommet). Men først tilbake til smult.

Som vi alle vet (og som SNL.NO skriver), er: Smult er et salveaktig, hvitt fett som smelter helt ved omkring 30–35 °C. Det fremstilles av svin, hovedsakelig av dyrets indre fettmasse (ister). Smult brukes til frityrsteking og som fôrfett, dessuten brukes noe til såpeproduksjon med mer. Og vi vet at smult inneholder:

  • om lag 50 % oljesyre
  • 25–30 % palmitinsyre
  • 12–14 % stearinsyre
  • 7–12 % linolsyre
  • 1–2 % linolensyre
  • mindre mengder tetra-, penta- og heksaensyrer

Hvis du synes dette høres ekkelt ut, husk at smult brukes i såpe og fuktighetskrem etc. Det finnes flotte nettsteder på internett som kommer med gode tips til hvordan du kan lage din egen fuktighetskrem med smult, som for eksempel Veien til helse (hvis du også får opp et pop-up-vindu om at puten skal skade ryggraden, trenger du ikke klikke på dette). Det florerer også flotte DIY-nettsteder, der du får tips om hvordan du blant annet kan lage ditt eget smult ved først å gå til anskaffelse av gris og deretter gjennomføre hele prosessen fra gris til smult (det kan bli noen andre produkter av grisen også): https://stale.ru/no/mushrooms/svinoi-zhir-lechebnye-svoistva-polza-i-vred-primenenie-v-kulinarii/ I og med at dette er en nettside på et russisk domene (artikkelen er prepandemisk og fra tidligere enn diverse andre hendelser), anbefales det ikke nødvendigvis å klikke på lenken. Lenken vil lede deg til en nettside med tittelen: Svinefett: medisinske egenskaper, fordeler og skader, bruk i matlaging og kosmetikk. Svinefett – fordelene og skadene. Bloggen prøver å ikke være politisk, men i disse troll-tider, kan det være grunn til å gi leserne et lite troll-farevarsel.

Nok om smult. Dagens julebakverk er hjortetakk. Det har jeg ikke laget på en stund, og jeg har heller ikke forsøkt oppskriften på hjortetakk i det som har blitt en aldri så liten back-up-juleoppskriftsbok i år, nemlig Kristine Ilstads Det søte liv… Julens deiligste kaker. Denne oppskriften inneholder egg, sukker, smør, mel, kardemomme og selvfølgelig julens vakreste hevemiddel, selveste hornsaltet. I tillegg inneholder oppskriften en ikke ubetydelig mengde konjakk og revet sitronskall. Hadde jeg kunnet gi terningkast på oppskriften, ville bakverket få samme vurdering som gårsdagens bakst av julebrownies, men siden oppskriften ikke forefinnes i årets juleoppskriftsbok, blir det ikke noe terningkast i dag heller. Og husk at i artikkelen om smult i Store norske leksikons nettutgave, er den første internlenken under overskriften Les mer i Store norske leksikon, kokekunst!