Julehefte

Woke: Udtrykket der definerer den unge, politiskbevidste internetgeneration

Som nettstedet heartbeats.dk skriver: «‘Woke’ er mantraet, der kendetegner en ung generation (millenials og dem der er yngre), der ved, at de er nødt til at holde sig vågne og på vagt for ikke at blive fuldstændig taget i røven af deres forgængere. Der er her tale om en generation, der grundet deres livslange internet-kost har været informeret om sexisme, racisme, homofobi og fattigdom fra barnsben af.»

Allvitende Wikipedia bemerker dog at: «På den annen side har såkalt «wokeness» også blitt et etablert negativt begrep om en metode for å sverte en person i sosiale medier. De tilliggende uttrykkene «call out culture» og «shaming» betyr at noen publiserer mer eller mindre dokumenterte påstander om en person som har sagt noe som oppfattes som upassende. Følgene av slike handlinger kan bli en massiv fordømmelse som spres på ulike digitale plattformer. «Cancel culture» er et annet begrep som viser til digital knebling, utestengelse og kansellering av mennesker som ytrer seg på tvers av det woke-kulturen mener er anerkjent. Fenomenet er blitt kjent som «den digitale gapestokken». I USA er dette blitt så omfattende at tidligere president Barack Obama har advart mot utviklingen.»

Hvorfor innlede et blogginnlegg om et julehefte med denne informasjonen? Jo, julebloggeren har en ikke helt uberettiget frykt om hva som kan vederfares bloggen og bloggerne etter omtalen av vegetarentusiast Hanne-Lene Dahlgren sitt «ET SKIKKELIG DIGG JULEHEFTE», med undertittel «fantastisk plantebasert julemat», utgitt på Entusiast forlag.

Imidlertid så har vi friskt i minne godt.no sin artikkel fra 1ste desember, der overskriften er: Vegansk sylte skaper reaksjoner: – Må ha blitt laget i fylla. Omtalen her blir ikke så ille. Eyvind Hellstrøm uttaler blant annet til godt.no:

– En forbrytelse

En som reagerer kraftig på den veganske sylten i kommentarfeltet til Anders Norstad, er stjernekokk Eyvind Hellstrøm.

«Haha, Verden har gått av hengslene. Denne sylta må ha blitt laget i fylla. Bare det å kalle det for Sylte er jo en forbrytelse,» skriver han.

Og det er nettopp navnet Hellstrøm reagerer på.

– Dette er en tilsnikelse og et dårlig forsøk på å skape forvirring i matmarkedet, sier han til Godt.

Saken er at ET SKIKKELIG DIGG JULEHEFTE, ikke på noen som helst måte kan oppleves som provoserende, forbrytersk eller laget i fylla. Her er man ryddige i terminologien, og ut fra den store mengden smakfulle bilder som presenteres i dette juleheftet, er det også mange gode vegetaroppskrifter for julehøytiden. Her er gode tips til både frokost, middag og dessert! Problemet med et plantebasert julemathefte, er at det ikke blir så mye julestemning av det (det er her bloggeren frykter at julemoralpolitiet, særlig millennials og yngre, vil reagere kraftig. Det er fristende [og uten sammenlikning for øvrig] og påpeke at vi på morgenen i dag, 4de desember, kan lese i avisen at Iran legger ned sitt moralpoliti, men det skal vi altså ikke gjøre). Vi husker alle de 5 bestanddelen i julestemning, kort oppsummert i: Pepperkaker, julesang, julepynt, julemat og julefilm. Dette heftet inneholder bare julemat (litt pynting er det her og der, men ikke tilstrekkelig til at det kan tas med som julestemningsskapende). Derfor kan det dessverre bare bli én stjerne.