Julehefte

Gufs fra fortiden – eller nært og personlig?

Black week er her

Black Friday er her

Adventstiden er

Ennå fjern

Men den nærmer seg

 

Forventning er her

Venteforventning

Adventsforventning

Førjulsforventning

Det
nærmer seg

Trygve Skaug har i år gitt ut juleheftet Seine natt desember, uvisst av hvilken grunn. Kanskje er det fordi juleheftesalget fikk et oppsving i 2022, takket være julebloggens førjulstematiske julehefteomtaler? Kanskje det er en hevnpublisering fordi julebloggen omtalte Trygve Skaugs bostedskommune, Marker, som Norges grisebust? Kanskje er det promotering av egen juleturne? Og hva er greia med «Seine natt desember» egentlig? Er ikke det et forsøk på å oversette «In The Bleak Midwinter» (for øvrig finnes det en fantastisk film med den tittelen – også kjent som «A Midwinters Tale») til en slags norsk?

Julehefter ble ekstra populært etter omfattende omtale av julehefter på bloggen JuleAlf i 2022. Det ser vi av dette bildet fra Narvesen hvor Trygve Skaug er omkranset av Lindell & Ragde, Jørn Lier Horst og selveste Aukrust.

At julebloggeren fikk dette i hende, utløste mange fordomsfulle tanker i hele julebloggredaksjonen. Var dette et julehefte preget av «alle-gutta-stemning»?

(Alle gutta var lei

førjulstida

Unntatt Odd

Han vant på kirkebasarens lodd-

Salg)

 

, og andre kleinheter? Eller er dette noe som har noe for seg?

Ja. Julebloggeren er fullt klar over at Trygve Skaug har en stor menighet. Julebloggeren er fullt klar over at Trygve Skaug sikkert er en snill og hyggelig og velmenende person, med sin dose motgang i livet. Julebloggeren er fullt klar over at det er personer i julebloggerens omgangskrets som omgås Trygve Skaug. Dette innlegget er ikke skrevet for å mobbe. Dette innlegget er ikke skrevet for å fremheve julebloggerens kulturelitistiske primærholdning overfor verden som sådan. Dette innlegget er skrevet fordi du som leser fortjener det. Selv om du muligens bor i, eller hyppig frekventerer Norges grisebust.

Etter noens syn, er Trygve Skaug et oppkomme av dårlige sjekkereplikker med dådyrblikk. Når Trygve taler, sier ikke menigheten bare ja og amen, men også: «åh, så dyyypt». Et julehefte av Trygve Skaug genererer derfor flere følelser hos undertegnede. Det er kleinhetsfrykt, potensiell skadefryd over lavt kunstnerisk nivå og potensielle primitive hatfølelser over at sjekkereplikkene klokka 4 om morgenen kristeliggjøres og kalles diktning.

Heldigvis viser det seg at Trygve Skaug er mer en redaktør av juleheftet enn juleheftets forfatter. Legger vi godviljen til, kan vi tilegne 32 av 80 sider (40 %) til Trygve Skaug. Han er altså i mindretall i eget julehefte. Skulle vi begynt med ordtelling, er prosentandelen Trygve Skaug i Trygve Skaugs julehefte enda lavere.

Ikke nok med det. Trygve Skaug har gode venner. Takk Gud for det! Han har gode venner som leverer kulturelle bidrag på høyt nivå, og som bidrar til at juleheftet av og til innbyr til ren hygge og fornøyelse, men også dypsindig ettertanke. Høydepunktet er sevfølgelig Maria Menas omtale av julesanger. Julesangene som omtales kan du kanskje høre hvis du klikker på denne linken: JuleAlfs Maria Mena-spilleliste 23

Julehefteomtale var så 2022, derfor er dette innlegget er gufs fra fortiden, og selvfølgelig spiller overskriften «nært og personlig» på en betraktning av Skaugs kleinhet med ironisk distanse. Jeg opplever at dette juleheftet gir meg noe annet enn dette. Det gir meg en god opplevelse. Dette er ikke på grunn av Skaugs mer eller mindre originale bidrag i heftet, men på grunn av alt det andre. Heftet viser viktigheten av å ha gode venner. Venner du kan strekke deg etter. Venner som passer ryggen din. Venner som dekker over dine feil og mangler. Venner som du absolutt bør prøve å lære av. Flott redaksjonelt arbeid.

Men vi skal bedømme dette redaksjonelle arbeidet ut fra objektive julestemningskriterier og vi husker fra fjorårets bloggserie at julestemning inneholder 5 bestanddeler:

  1. Trang til pepperkakebaking (subsidiært pynting av nevnte pepperkaker)
  2. Avspilling (dog ikke egen fremføring) av julesanger
  3. Fremfinning av julepynt (her er gloing på allerede fremfunnet julepynt likeverdig julestemningsmessig)
  4. Se på julefilmer
  5. Spise god julemat

Juleheftet inneholder ikke (etter min forsøksvise lesning. Protester mottas med takk for de som klarer å nærlese juleheftet) pepperkakebaking. Derimot finner vi store mengder julesanger, julepynt og julefilmer i mengder, samt beskrivelser av julematinntak. Rent objektivt sett, er altså dette er julehefte på høyt nivå, uavhengig av mine fordommer. Flott redigert, Skaug. Du er sikkert et flott menneske, selv om dine tekster, sanger og formidling ikke treffer meg. En velsignet adventstid ønskes deg og alle dere som bor i Norges svinebust!

 [et ps til alle dere opphavsrettighetsvoktere der ute: Alle bildene er tatt av julebloggens redaksjonelle medarbeidere]

[et ps til alle dere som tror at tekstproduksjon og dikt har biltt laget ved hjelp av generativ kunstig intelligens. Her er det bare å beklage at all tekst over – inkludert «dikt» osv., er originaltekst produsert av julebloggens redaksjonelle medarbeidere]